Дирекция Български документи за самоличност“ (БДС) към МВР ще съдейства

...
Дирекция Български документи за самоличност“ (БДС) към МВР ще съдейства
Коментари Харесай

МВР: Гражданите без валидни лични документи ще могат да гласуват на изборите с удостоверение

Дирекция „ Български документи за идентичност “ (БДС) към Министерство на вътрешните работи ще спомага на българските жители, които не имат годни документи за идентичност, да упражнят правото си на глас в деня на изборите, показват от вътрешното ведомство.

При неспособност да бъде издадена нова персонална карта до края на работния ден през днешния ден, 31 март, по искане на жителите, ще бъде издавано нужното им уверение, с което да гласоподават.

От Министерство на вътрешните работи прецизират, че с цел да бъде издадено удостоверението, е належащо жителите персонално да подадат искане в Столична дирекция на вътрешните работи, Областна дирекция на Министерство на вътрешните работи, Районно ръководство или сектор - за дните от 28 март до 01 април 2023 година от 08:30 ч. до 17:00 ч. и на 02 април 2023 година от 08:30 ч. до 19:00 ч. 

Информация за работното време на всяко звено БДС е сложена на входа на пространствата, в които се реализира административно обслужване на жителите, осведомят от Министерство на вътрешните работи. 

Удостоверенията, осигуряващи опция за практикуване на правото на глас в изборите за Народно заседание, се издават единствено след приемане на заявление за издаване на персонална карта. Удостоверението се издава, с цел да послужи единствено пред секционната изборна комисия и е годно само за изборния ден – 2 април 2023 година

Българска телеграфна агенция напомня, че жителите могат да гласоподават в секционните изборни комисии с персонална карта или  личен (зелен) паспорт - за родените до 31 декември 1931 година В чужбина българските жители могат да гласоподават с паспорт, персонална карта или военна карта. В случай че срокът за годност на документа за идентичност на гласоподавателя е изминал, той се позволява до гласоподаване, в случай че показа уверение, издадено от дипломатическото или консулското посланичество на България, че е подал заявление за издаване на нов документ за идентичност.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР