Директорката на Регионалната инспекция по околната среда и водите в

...
Директорката на Регионалната инспекция по околната среда и водите в
Коментари Харесай

Директорката на екоинспекцията в Русе сезира прокуратурата за неприятните миризми в града

Директорката на Регионалната ревизия по околната среда и водите в Русе Цонка Христова ще сезира прокуратурата поради неприятните миризми в града, заяви тя на конференция.

„ Подаваме сигнал до прокуратурата, с цел да се проверява за какво тези миризми се изпускат единствено през нощта. Явно се прави нерегламентирано изпускане на миризми. Ще насочим проверяващите към предприятия с сходни миризми, с цел да създадат инспекции “, съобщи Христова.

Тя заяви, че през предишния месец в екоинспекцията са получени над 600 сигнала за неприятни миризми. От началото на октомври до през вчерашния ден техният брой е бил 37. „ Само през днешния ден сигналите са над 60. Тази заран в целия град имаше миризми “, сподели Христова. По думите ѝ най-често недоволствата са за миризми на леярна, на химия, на масла.

„ На „ Линамар “ – цех за произвеждане на алуминиеви произведения за автомобилната промишленост, сме съставили през днешния ден акт, тъй като мирише на производството им отвън площадката. Санкцията може да бъде от 10 000 до 500 000 лв., като това зависи от въздействието върху околната среда “, сподели Христова.

Тя изясни, че в продължение на две седмици специалисти от екоинспекцията са правили инспекции. „ Имахме две срещи с представители на завода. Изпратихме им и наставления. Когато отидем в завода, пречиствателните уреди работят, аспирацията също. Искаме от тях ограничаване в активността им за седем дни – т.е. машините, които отделят най-вече миризми, да работят единствено през светлата част на денонощието “, сподели Христова.

Тя съобщи, че е изпратила писма до всички предприятия, причинители на миризми.

„ Изискали сме от Изпълнителната организация по околната среда да направи в допълнение замерване на качеството на въздуха в кв. „ Възраждане “, защото оттова са най-многобройните сигнали. Установява се съществуване на бензен, ксилен, толуен, само че те не надвишават нормите. Не можем да кажем, че има замърсяване, само че хората усещат миризмите. Въпросът е, че ние не можем да се борим с нашите принадлежности с тези миризми. Няма законодателство за миризмите “, съобщи Христова.

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР