Директорката на ОУ „Иван Вазов“ в Русе Теодора Йорданова не

...
Директорката на ОУ „Иван Вазов“ в Русе Теодора Йорданова не
Коментари Харесай

Защо директор на училище в Русе не може да бъде уволнен въпреки множеството нарушения?

Директорката на ОУ „ Иван Вазов “ в Русе Теодора Йорданова не може да бъде уволнена защото е секретар на общинския координационен съвет на самостоятелния училищен профсъюз към КНСБ в Община Русе.

За интервала от 2019-а до 2021- а са установени десетки нарушавания, само че заради заемната от нея служба са наложени единствено дисциплинарни санкции и предизвестия за уволняване вместо уволняване. Това изясни просветителният министър акад. Николай Денков в отговор на депутата Ирена Анастасова по отношение на осъществените инспекции в учебното заведение в Русе, написа

Той обясни, че за предходните три години от РУО са осъществени 31 инспекции, в хода на които са открити множествено нарушавания на закона, Кодекса на труда и държавните просветителни стандарти в системата на предучилищното и учебното обучение. В разследване на инспекциите са издадени 18 заповеди със наложителни наставления от началника на РУО Русе, които не са са обжалвани от шефа на учебното заведение и са влезнали в действие. „ В допълнение на госпожа Теодора Йорданова са наложени общо 5 дисциплинарни санкции и предизвестия за уволняване със заповеди на началника на РУО от 21.07.2019-а, 10.08.2020, 1.03.2021, 10.05.2021-а и 22.11.2021-а. Едното наложено наказване не обжалвано, а по останалите четири има висящи каузи “, изясни акад. Денков.

Той добави, че от РУО са желали от синдиката авансово единодушие за преустановяване на трудовите правни отношения с Йорданова, само че получават отхвърли от ръководителя на синдиката. Поради тази причина съда би отменил всяка една заповед за уволняване. „ Единствената спънка пред уволнението на шефа е условието на Кодекса на труда, с което ние би трябвало да се съобразим. Ще направя финален опит за диалог с ръководителя на синдиката в опит да завърши тази сага, тъй като тя вреди на престижа на българското учебно заведение “, съобщи министърът.

Инспекцията на труда в Русе, общината Русе и специалисти от МОН също са правили три инспекции по сигнали за изразходването на средства по Оперативна програма „ Наука и обучение за образован напредък “. Юли 2021- а специалистите на МОН са установили несъобразни дейности при осъществяване на действия по план „ Квалификация на педагогичен експерти “ и РУО Русе сезира Окръжна прокуратура Русе и се организира досъдебно произвеждане, изясни акад. Денков. Той добави, че март МОН ще направи още една инспекция на директорката.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР