Директорите предлагат премахването на тестовете за ковид в училищата заедно

...
Директорите предлагат премахването на тестовете за ковид в училищата заедно
Коментари Харесай

Щадящите тестове ще си останат по складовете? Директори искат отпадането им!

Директорите оферират премахването на тестванията за коронавирус в учебните заведения дружно с отпадането на " зеления документ ". От Областния щаб в София прецизираха, че към този момент това не се обмисля като стъпка. Тестовете за учениците са обезпечени до април. 

" През последния месец нямаме нито един позитивен тест, което е хубаво. И отсам самата активност, която правим се обезсмисля, тъй като всякога вършим едно и също нещо измежду 1600 индивида и няма нито един позитивен тест. Дали демонстрира, че са здрави или демонстрира нещо друго, че тестванията не са ефикасни ", разяснява ръководителят на Съюза на работодателите в системата на националната култура Диян Стаматов.

Засега обаче управляващите не обмислят отпадането на тестванията в учебните заведения. 

" Там се събират по 30 и повече деца на едно място. Ако едно дете донесе болестта, автоматизирано още 30 деца стопират да вървят на учебно заведение. Ние ще се опитаме по някакъв метод да редуцираме тези неща, с цел да могат децата да вървят на учебно заведение и да вървят на детска градина. Защото всичко това е обвързвано с работоспособността и на родителите ", съобщи регионалният шеф на София Иван Кючуков.

Вече 2 година родителите на възпитаници сред 7 и 12-годишна възраст сложени под карантина не могат да взимат болнични. В същото време по закон деца до 12 години не могат да остават сами у дома. Ето за какво е нужна смяна в наредбата, алармират персоналните лекари.

" Този родител, в случай че не работи хоум офис, би трябвало да посещава работа, няма право на болничен. Трябва да има болничен за гледане. Или би трябвало и той да е карантиниран или би трябвало да има болничен за карантинно дете ", съобщи ръководителят на Сдружението на софийските общопрактикуващи лекари доктор Георги Миндов. 

Изцяло имунизираните гимназисти са близо 10%, само че през последния месец се следи спад.

" Ваксинацията при децата върви като имунизацията при възрастните - неенергично. Очаквахме доста повече интензивност ", коментира шефът на РЗИ-София доктор Данчо Пенчев. 

Противоречиви са мненията на шефовете в страната и за по-ранното начало на образователната година и множеството ваканции по време на нея. 

" По-скоро е дълга лятната почивка. На дребните възпитаници и в този момент остава да е малко над 100 дни, което води безусловно до забравяне на навиците за учене, когато се върнат след 15 септември ", посочи Стаматов.

Преди да има промени при започване на образователната година и продължителността на ваканциите ще има разискване в Министерството на обарзовнието с представители на наставнически организации и на туризма, който ще бъде обиден най-вече.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР