Директорите на ЮИДП инж. Димчо Радев и на ДГС –

...
Директорите на ЮИДП инж. Димчо Радев и на ДГС –
Коментари Харесай

Обещават два пъти повече дърва за огрев през следващата година в Сливенско

Директорите на ЮИДП инж. Димчо Радев и на ДГС – Сливен инж. Ивайло Русев предизвикаха среща с кмета на Сливен Стефан Радев и кметовете на дребните обитаеми места в общината по отношение на подготовката и планирането на нужните количества дърва за огрев за идващия зимен сезон.
Целта на диалога бе да се сътвори организация, при която да се избегнат спешните обстановки, като тези от последните месеци, а популацията да получи дървесината на допустими цени.

Инж. Димчо Радев осведоми, че следващата година могат да бъдат обезпечени до 25 хиляди куб. метра дърва за огрев или съвсем два пъти повече спрямо тази година. В дребните обитаеми места живеят близо 30 000 души или към 8-9 хиляди семейства.

Директорът на РДГ инж. Русев заяви, че дървата ще се продават на склад. Засега прогнозната цена е от близо 78 лв. на кубик с Данък добавена стойност, като в нея не са включени разноските за превоз.

Директорите на горските структури настояха кметовете и кметските наместници да създадат поръчка за общото количество, от което ще има потребност следващата година обитаемото място. На по-късен стадий локалните управници ще би трябвало да разпределят общото количество, като показват описи по сегашен адрес на семействата, искащи да купят дърва. При добра организация, снабдяването може да стартира през идната пролет и да се извърши на стадии.

От своя страна кметът Стефан Радев съобщи, че Общината ще направи всичко, което е належащо, с цел да има повече доставки за хората и повече варианти за доставяне. Той обърна внимание, че кметовете на дребните обитаеми места са сложени в ролята на медиатори сред Горското стопанство и локалните поданици. И защото липсват всевъзможни справедливи критерии, нормативно регламентирани, за систематизиране на дървата, съществува риск от пораждането на подозрения, означи още кметът.

„ По тази причина категорично предлагам и предизвестявам сътрудниците – кметове на обитаеми места: в случай че отпуснатото количество е по-малко от декларираното за цялото село, то би трябвало да бъде редуцирано съразмерно за всеки искащ, без да се редуцира броят на декларираните семейства “, акцентира Радев.

Добивът на Общинско дружество „ Земеделие, гори и водни запаси “ от общинските гори е малко над 8000 куб. метра през тази година, като половината от това количество е иглолистна дървесина. Основната част от обезпечените дърва са предоставени на жителите – инвалиди, като за тази зима те са декларирали два пъти повече количества спрямо миналата. Предприятието доставя и село Раково, в чийто регион се прави общинският рандеман.

На срещата бяха коментирани съответни проблеми, зародили от неналичието на доставки на дърва в селата от равнинната част на общината. Инж. Русев разгласи, че досега са доставени 12 500 кубика. Има опция за доставката на още 2000 кубика.
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР