Директорите на РЗИ-тата трябва да подадат каква е необходимостта от

...
Директорите на РЗИ-тата трябва да подадат каква е необходимостта от
Коментари Харесай

След анализ ще се реши кога „зелените коридори“ отново ще работят с РНК ваксини

Директорите на РЗИ-тата би трябвало да подадат каква е нуждата от ваксини, да се направи разбор и имунизационният щаб да вземе решение по кое време още веднъж „ зелените кулоар “ ще работят с РНК ваксини след 9 май.

„ Зелените кулоар “ ще продължат да действат по метода, по който са проведени досега до 9 май. От 10 май нататък би трябвало да се направи разбор на бройките, нужни ваксини, за етапите по персоналните лекари и тези, които имат съображение да ги получат “, изясни здравният министър в оставка Костадин Ангелов след идването на още дози от имунизацията на „ Пфайзер “ тази заран.

По думите му има задоволително количества, които да обезпечат имунизирането по етапите. Ако останат бройки, „ зелените коридори “ могат да бъдат нарастване.

„ Забелязва се голям интерес в огромните обитаеми места. В по-малките градове ползата е по-малък “, посочи Костадин Ангелов.

Според него е значимо всички персонални лекари, които желаят да слагат ваксини, да бъдат снабдени с задоволително количество.

„ Има към 4500 персонални лекари. Ако всеки от тях прави дневно по 10 имунизации, това прави 45 000 имунизирани души “, направи сметка здравният министър в оставка.

По отношение на имунизацията на „ АстраЗенека “ той съобщи, че Европейска комисия започва процедура за искания пред съда на вреди, които са нанесени от компанията.

„ Очевидно е, че става дума за нещо, което е отвън медицинските компетентности. Водят се осведомителни акции против тази ваксина. Отново ще кажа на хората, които са си сложили „ АстраЗенека “ - няма риск за тяхното здраве. Тези, които нямат недоволство от първата доза, умерено могат да си слагат и втората “, сподели той.

От имунизацията на „ АстраЗенека “ България има задоволителни количества, защото търсенето е минимално. Максимум 15% от имунизираните лица дневно са си сложили този препарат.

„ Имам опасения, че в страната ще останат количества от нея. Поели сме ангажимент тогава, когато имунизираме всички български жители, да предоставим задоволително количество ваксини на страните от Западните Балкани и източното партньорство “, разясни Ангелов.

По думите му болничната ни система ще се съвзема доста дълго време след ковид, тъй като с цел да действа една система, най-важни са хората – всички, работещи в системата.

„ Те сега са доста изтощени. Въпреки всичко сътрудниците се оправят. България не усети по какъв начин мина третата вълна. Ние си знаехме какво се случваше, виждахме нещата, които вие, за благополучие, не успяхте да видите. Нашите медици се оправиха, за което голяма признателност към тях “, сподели Костадин Ангелов.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР