Директорите на РЗИ спешно да информират всички лечебни заведения и

...
Директорите на РЗИ спешно да информират всички лечебни заведения и
Коментари Харесай

Здравното министерство: Болниците да не връщат пациенти с COVID-19 и да изискват маски

Директорите на РЗИ незабавно да осведомят всички лечебни заведения и центрове за Спешна здравна помощ, че лечебните заведения са длъжни да поддържат подготвеност за банкет и лекуване на пациенти с съществена или съпътстваща коронавирусна зараза.

Това е поискала здравният министър Асена Сербезова в писмо до инспекциите. Причина за писмото е увеличаващата се заболеваемост от COVID-19 и постъпили в Министерството на здравеопазването сигнали за отвод на лечебни заведения да хоспитализират пациенти със подозрения за коронавирусна зараза заради липса на „ COVID-19 отделения “. Това оповестиха от здравното министерство. 

В лечебните заведения би трябвало да има и основани обособени места (изолатори със стаи с легла), в които да се лекуват пациенти в изискванията на изолираност. Лечението на болните с COVID-19 следва да се реализира в границите на съществуващите структури в сходство с клиничните прояви на пациента (по пневмология и фтизиатрия, кардиология, вътрешни заболявания, нервни заболявания, ендокринология, педиатрия, неонатология, детска пневмология и фтизиатрия, инфекциозни заболявания и др.), както и в структури за интензивно лекуване при обезпечена опция за изолираност на болните, се показва още в писмото.

Министър Сербезова отбелязва, че така наречен „ Коронавирус отделения “ са пространствено обезпечени места в лечебните заведения, където пациентите се лекуват в изискванията на изолираност, а не отделения единствено по една здравна компетентност.

В тях се ползва мултидисциплинарен метод, защото клиничното протичане при коронавирусната зараза може да бъде както доста леко, по този начин и с развиване на тежка клинична картина - пневмония, обостряне на съществуващи хронични болести или развиване на сериозни, животозастрашаващи затруднения, засягащи разнообразни органи и системи в човешкия организъм.

Предвид възходящия брой на случаите на COVID-19 в страната е належащо всяко лечебно заведение да вкара прецизен надзор за недопускане възникването на вътреболнични инфекции, като личният състав би трябвало да съблюдава общоприетите защитни ограничения (хигиена на ръцете и прилагане на персонални защитни средства).

В писмото здравният министър акцентира, че внимание следва да се обърне и на достъпа на гости и други лица на територията на болничното заведение, като се вкарат условия по отношение на продължителността на техния престой, носене на защитна маска за лице и други.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР