Директорите на две държавни и една общинска болница са получавали

...
Директорите на две държавни и една общинска болница са получавали
Коментари Харесай

Каква са месечните заплати на директорите на болници

Директорите на две държавни и една общинска болница са получавали чист месечен приход от над 40 000 лв. през 2022 година Това демонстрират данните от подадените от тях заявления в Комисията за противопоставяне на корупцията. Има ли потребност от преразглеждане на методиката, по която се образуват заплатите в опазването на здравето, попитаха от Българска национална телевизия.

Основният извод, който вършим откакто прегледахме всички подадени заявления за приход е, че съществува голям дисбаланс в размера на заплащането сред управление и медици.

Седем шефове на държавни и общински лечебни заведения имат приход сред 300 000 и 800 000 лв. на година. Освен заплатата, тук се включват да вземем за пример клинични проучвани, заплащани от фармацевтични компании, работа като едноличен търговец, консултантска активност.

А осем шефове съумяват единствено от заплата и бонусите към нея годишно да си обезпечават сред 150 и съвсем 300 000 лв.. Правим уточнението, че това е данъчна основа - т.е. сума даже по-малка от чистия приход. Три от тези лечебни заведения са в столицата, 4 от тях - в неголеми градове като Карнобат, Мадан, Самоков и Сандански.

Същевременно едвам 16% от държавните и общински лечебни заведения са въвели изцяло минималните ставки за заплати на медиците, които са към 2000 лв. за доктор и под 1500 лв. за сестра - т.е. сега главната заплата на медиците в 84% от лечебните заведения е по-ниска.

67 429 лв. – толкоз получава приблизително на месец от заплата и друга стопанска активност шефът на общинската Белодробна болница в Хасково.

" Става въпрос за научна активност - присъединяване в наблюдаване на пациенти в клинични изпитвания главно, също така имам и консултантска активност ", съобщи Веселин Калфов - шеф на СБАЛПФЗ - Хасково.

Освен това доктор Калфов има и частен кабинет. А в болничното заведение не са въведени минималните хонорари за всички чиновници съгласно груповия контракт.

На второ място е шефът на Майчин дом в столицата - с над 50 000 лв. месечно. Тази година в болничното заведение имаше митинги против него, от здравното министерство не откриха нарушавания. Директорът отхвърли коментар.

С над 42 000 лв. на месец на трето място по приходи измежду шефовете се подрежда ръководителката на общинската очна болница във Варна. Тя отхвърли да приказва с екипа ни. И в тази болница не са достигнати равнищата на заплати на медиците според КТД.

По данни на здравното министерство едвам 12 от 61 държавни лечебни заведения дават заплати на чиновниците си по отношение на заложеното в Колективния трудов контракт за всички категории. Общинските лечебни заведения, покриващи минимална ставка от към 2000 лв. за доктор, са 17 от 120 или 14 %.

На този декор - 42% от ръководителите на държавни и общински лечебни заведения имат годишен приход сред 100 и 800 000 лв.. Седем шефове на година съумяват да изработят над 300 000.

Прави усещане, че има големи разлики в заплатите на шефовете на разнообразни лечебни заведения. В МБАЛ Карбонат да вземем за пример единствено от заплата и добавки към нея шефът получава над 214 000 годишно, до момента в който в " Пирогов " - 65 000 лв..Кои са столичните държавни и общински лечебни заведения, в които шефовете получават годишна заплата и добавки към нея над 100 000 лв.? Проверката ни сподели, че това са 10 лечебни заведения.

А кои са столичните държавни и общински лечебни заведения, в които шефовете имат годишен приход от заплата, работа като едноличен търговец, други контракти или други стопанска активност? Това са 16 лечебни заведения.

77 са лечебните заведения с приходи с изключение на от заплата, и от други контракти, работа като еднолични търговци или друга стопанска активност над 100 000 лв. за 2022ра година.

Според нормативната уредба директорските заплати са обвързани с разнообразни индикатори. Към главната заплата се прибавят клас, ДМС, преподавателска и частна активност, клинични изпитвания. Попитахме здравното министерство обмисля ли се преразглеждане на формулата?

Отговориха, че методиката ще се промени отчасти - само че единствено за държавните лечебни заведения. 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР