Директорите на четири издания бяха задържани от властите в източната

...
Директорите на четири издания бяха задържани от властите в източната
Коментари Харесай

Талибаните задържаха шефовете на четири афганистански медии

Директорите на четири издания бяха арестувани от управляващите в източната афганистанска провинция Хост, съобщи ДПА, като се базира на локална медия.

Местното издание " Толонюз " заяви, че през вчерашния ден те били поканени на обучителен семинар, само че били арестувани за нарушение на въведените от талибаните закони за медиите.

Въпреки това представител на локалната власт изясни, че четиримата шефове не са били арестувани, а са били " привикани поради някои значими въпроси ".

Задържаните лица са Сарвар Миахаил - шеф на радио " Гаргащ " и телевизия " Сахи ", Мохамадудин Шах Хиали - шеф на радио " Волес Гаж " ( " Гласът на нацията) ", Памир Андиш - шеф на радио " Чинар ", и Абдулрахман Ашна - кореспондент на изданието " Нан ".

В изказване Съюзът на афганистанските публицисти изиска те неотложно да бъдат пуснати на независимост. По данни на съюза предходната година в Афганистан на къси арести са били подложени минимум 94 публицисти.

Миналата седмица Организация на обединените нации сподели в изказване във връзка Световния ден на свободата на словото, че афганистанските публицисти работят в среда, изпълнена със закани и боязън.

Талибаните декларират, че държавното управление им се ангажира да поддържа работата на медиите, стига тя да е в сходство с националните ползи и да не опонира на правилата на исляма.

Откакто през август 2021 година режимът в Афганистан се смени, страната отстъпи доста в класацията на " Репортери без граници " за независимост на печата.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР