Директорите на Ай Си Джи Би Теодора Георгиева и Константинос

...
Директорите на Ай Си Джи Би Теодора Георгиева и Константинос
Коментари Харесай

Данъчни, заемни и еврогаранции получи газовата връзка с Гърция


Директорите на " Ай Си Джи Би " Теодора Георгиева и Константинос Караянакос (вдясно) подписахаредица съглашения

Докато две от трите съществени публични поръчки за градежа на газовата връзка с Гърция са спрени поради тъжби на компании, нямащи нищо общо с този тип бизнес, сдружението " Ай Си Джи Би ", реализиращо плана, получи в петък данъчни, заемни и европейски гаранции за работата си. Те, по думите на енергийния министър Теменужка Петкова, вършат реализирането на плана необратимо. Тя добави, че задачата е тръбата да влезе в употреба до края на 2020 година, което е удължение по отношение на предходните оповестени планове газът да потече по връзката от 2020 година

Редица документи, засягащи бъдещето на 183-километровия газопровод от Комотини през Хасково до Стара Загора, бяха подписани в границите на петата годишна министерска среща на Групата на високо ниво за междусистемна съгласуваност в Централна и Югоизточна Европа (СESEC), която се състоя в София в петък и е измежду последните прояви на българското европредседателство.

Последната дума е на Брюксел

Повечето от споразуменията обаче подлежат на в допълнение утвърждение от Европейската комисия, което еврокомисарят по околна среда и енергетика Мигел Ариас Канете даде обещание да стане факт в околните седмици.

Парафирани бяха предварителни условия за подписване на междуправителствено съглашение за споразумяване на данъчния режим за компанията, която ще строи и ръководи газопровода. Идеята е двете страни да подсигуряват на " Ай Си Джи Би ", в която равни дялове държат " Българският енергиен холдинг " и гръцко-италианската " Посейдон ", че активността ѝ няма да бъде наранена от бъдещи възможни нараствания на данъците.

Енергийните регулатори на България и Гърция пък дадоха утвърждението си за освобождение на плана от разпоредбите за достъп до газопровода, което ще разреши на компанията да си подсигурява към този момент контрактуваните директни такси с компаниите, декларирали и договорили малко над половината потенциал на тръбата, който е 3 милиарда куб. м годишно. Така в търговете за останалите свободни количества " Ай Си Джи Би " ще може да си обезпечава доходи с положително равнище на доходност.

Отделно " Българският енергиен холдинг " подписа с Европейската капиталова банка меморандум за обезпечаване на преференциален заем на база на предоставената от българското държавно управление държавна гаранция за 110 млн. евро. Това значи, че БЕХ и българската страна ще са поръчител за тази част от финансирането, която ще се връща след това от компанията от активността ѝ. Сумата е съвсем половината от цената на интерконектора от 240 млн. евро.

Като се има поради, че 45 млн. евро от парите бяха дадена от Европейската комисия още през 2010 година за предпроектните изследвания и активността на компанията до момента, а 39 млн. евро ще се дават от българската оперативна стратегия " Конкурентоспособност ", действително двамата акционери би трябвало да обезпечат по равно останалите 46 млн. евро. Очакваше се Гърция също да задели част от своите еврофондове за градежа на връзката, само че това към момента не е станало, а и в началото плануваните към 15 млн. евро към този момент са сведени до към 6 млн. евро.

По тези три съглашения би трябвало да си каже тежката дума и Европейската комисия, защото всъщност те съставляват държавни помощи за плановата компания.

Петкова: Обжалваните поръчки не пречат на графика

Самата " Ай Си Джи Би " подписа съглашение с представители на компанията, реализираща Трансадриатическия газопровод (ТАП), за споразумяване на свързаността на двете тръби. ТАП е продължение на системата от газопроводи Южен газов кулоар, включваща откритите към този момент Южноказвазки през Азербайджан и Грузия и Трансанадолски през Турция, през територията на Гърция и Албания до Италия по дъното на Адриатическо море. По ТАП и през газовата връзка с Гърция би трябвало да влизат контрактуваните от " Булгаргаз " 1 милиарда куб. м азерски газ годишно от каспийското находище " Шах Дениз ІІ ". Тези количества по контракт би трябвало да стартират да влизат у нас от 2020 година, до момента в който последно газовата връзка има график за въвеждане в употреба до края на 2020 година Петкова обаче не се съмнява, че договорът за въпросните 1 милиарда куб. м ще бъде изпълнен.

Тя уточни, че ТАП е 70 % построен и градежът му върви по график, а обжалваните публични поръчки на " Ай Си Джи Би " " няма по какъв начин да станат причина планът да не бъде въведен в употреба до края на 2020 година

Жалбите обаче действително забавиха плана, за който българското държавно управление възнамеряваше да прави първа копка в края на своето председателство на Европейския съвет. От четирите оповестени публични поръчки, свързани със градежа, две са спрени поради тъжби от компании, нямащи нищо общо с сектора, само че недоволни от дадени им отговори на техни въпроси по процедурата. До решение на антимонополната комисия за следващ път е прекъсната поръчката за инженер-консултант, чиято стойност е 8.45 млн. евро без Данък добавена стойност, а от 14 юни е на трупчета и най-важният търг – за избор на архитект и реализатор на интерконектора, чиято стойност е 145 млн. евро. По първия търг недоволна е пернишката компания " Фрута-БВВ “ ЕООД, която се занимава с произвеждане и реализация на всякаква промишлена, селскостопанска продукция, плодове и зеленчуци. По огромната поръчка искания има софийската компания за рандеман на строителни материали " Инсито " ЕООД на Мирослав Миронов.

Акционерите в " Ай Си Джи Би " подписаха в петък и окончателния си бизнес проект, който е бил модифициран през март, изясни Теодора Георгиева, изпълнителен шеф на компанията от българска страна. Дружеството парафира и съглашение за съдействие с гръцкия държавен газов оператор ДЕСФА и присъединение на тръбата към неговата мрежа.

IGB – котката на ръба на пропастта с шест изживени живота

Преди парафирането на всички тези документи, шефът на " Вътрешен енергиен пазар " в Европейската комисия Клаус-Дитер Борхард уточни, че газовата връзка България-Гърция е първата стъпка към диверфисифакацията на доставките в района и за построяването на газовия хъб край Варна, и е доста значима освен за двете страни, само че и за Европа. Той уточни, че утвърждението от Брюксел за тарифния модел на газопровода и останалите сделки, представляващи държавна помощ, са последното парче от пъзела на газопровода и всичко върви по най-хубавия метод това парче да бъде сложено до седмици. " Сега остава да потече и газът по ТАП ", уточни представителят на Европейска комисия.

Той шеговито съпостави плана за газовата връзка с котка, която до момента е изразходвала шест от животите си. " Шест пъти умира поради разнообразни проблеми и до момента бе на ръба да падне в дълбоката бездна, само че към този момент може да си изживее седмия живот, а ние да си отдъхнем и да отидем на отмора, само че не за дълго ", сподели Борхард.

Той не пропусна да спомене и проектите за градеж на газов хъб край Варна, като напомни,че Брюксел е финансирал с 920 хиляди евро предпроектните му изследвания, чиито дефинитивни резултати се чакат. " Търси си бизнес моделът на плана ", добави думите му еврокомисар Канете.

Брюксел подготвен да даде пари за връзката със Сърбия

Коментирана бе и работата по реализацията на газовите връзки на България със Сърбия и Турция. Канете уточни, че интерконекторът със Сърбия към този момент е измежду целите на Еврокомисията, която даже е основала работна група, която да разпознава какви са финансорите проблеми пред плана. Той даде обещание финансовата поддръжка на Брюксел за тази връзка, само че уточни, че това ще стане когато планът стане политически подготвен. Не стана ясно какво има поради Канете.

Петкова пък уточни, че направеното от българския държавен газова оператор " Булгартрансгаз " предпроектно изследване за българо-турската връзка е предадено на колегата от турска страна – компанията БОТАШ, и се чака нейното мнение. Този интерконектор се очакваше да стане връзка на българската газова мрежа с отклонения на Трансанадолския газопровод преди да влезе в ТАП. Неговата орис остава от години неразбираемо, още повече откакто " Булгартрансгаз " построи лупинг на настоящия си директен газопровод до Турция, с което ще може освен да се изнася, само че и да все внася газ от Турция. Правителството на София възнамерява през тази част от Трансбалканския газопровод да внася съветски природен газ посредством тръбата " Турски поток ". За втората тръба на " Турски поток " има заричане, че ще стига до българо-турската граница, само че към момента няма съответни договорености и трасе.

Извън развиването на газовата връзка с Гърция, самодейността CESEC одобри в София заключителни бележки, отчитащи прогрес и по плановете в електроенергийната област, откакто през предходната година на срещата в Букурещ самодейността бе допълнена със взаимен метод към електроенергийния пазар, енергийната успеваемост и развиването на възобновимата сила.

На алегорична гала бе маркирано повишението с 30% на потенциала сред Словакия и Украйна, укрепването на вътрешната мрежа на Румъния в сектора Черна вода – Сталпу с финансиране по линия на Механизма за свързване на Европа., както и алегорична гала за начало на строителните действия по румънската част на плана България – Румъния – Унгария – Австрия (БРУА), който е част от Вертикалния газов кулоар.

Енергийната успеваемост и ВЕИ, като детайли на енергийния преход в района, също бяха обект на полемики по време на форума.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР