Директори на циркове, сред тях и на най-големия цирк Балкански

...
Директори на циркове, сред тях и на най-големия цирк Балкански
Коментари Харесай

Циркът иска да е изкуство в закона, а на артистите да се признае за професия

Директори на циркове, измежду тях и на най-големия цирк " Балкански " и Българска младежка циркова асоциация желаеха циркът да бъде записан в закона като изкуство. Те упорстват да бъде предпазена специалността, а методът на възнаграждение при настаняване на цирк в разнообразни градове да се контролира законово.

Исканията бяха показани пред депутатите от Комисията по просвета и медии в Народното събрание през днешния ден.

Като съществени проблеми бяха набелязани: От 1992 година циркът е зачеркнат от културната карта на България, цирковите актьори са изхвърлени на улицата, животните - харизани на зоопарковете , връзката сред старите и новите школи - изгубена.

Втори проблем - наименованието " цирк " е нарицателно за българина, когато става въпрос за " долнопробност и неприятни качества и знайни и незнайни герои на нашето време ".

Цирковете в България желаят да са под контрола на Министерство на културата, цирковите актьори да минават паспортизация и категоризация , да има професионален ценз, да се решат казуса със самозванците, както и на казуса с авторското право и други регулационни практики.

Първата смяна би трябвало да е в Закона за развиване на културата, в който да се упомене, че цирковото изкуство е равно с всички останали - спектакъл, музика и танц . На второ място цирковите шефове желаят среща с Национално съдружие на общините, с цел да спре от пътуващите циркове да се изискват баснословни средства за наем, все едно се купува земя. Също по този начин желаят и таксата за заплащане на колите да бъде уредена на общинско равнище, в този момент била баснословна.

На трето място цирковите актьори желаеха стационарна постройка в София . Като други проблеми бяха посочени и скъпата ел. сила, държавните субсидии да са съгласно лиценза на цирка, художествената стратегия и артистите. В умозаключение бе поискано и да има работна група по измененията в Министерство на културата.

Ива Митева от Има Такъв Народ даде обещание да подаде ръка за законови промени - по отношение на указател за цирка и пенсионирането на артистите.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР