Директорът на Запорожката атомна централа Ихор Мурашов е задържан от

...
Директорът на Запорожката атомна централа Ихор Мурашов е задържан от
Коментари Харесай

Украйна: Руски военни отвели в неизвестна посока директора на Запорожката АЕЦ


Директорът на Запорожката атомна централа Ихор Мурашов е арестуван от съветски военни, заяви украинското дружество " Енергоатом " във Facebook.

Според украинската нуклеарна компания “Енергоатом ”, която ръководи централата, отвличането е станало на 30 септември следобяд, до момента в който той е пътувал от централата към близкия град Енергодар.

Снимка: Енергоатом


Мурашов е бил “изведен от колата си и със завързани очи е отведен в незнайна посока ”, написа в известието.

Тази вест идва ден, откакто съветският президент Владимир Путин разгласи, измежду които и Запорожие. Анексията опонира на интернационалното право и беше наказана от Европейски Съюз, НАТО, Съединени американски щати, Англия и редица други страни.

Международната организация за атомна сила към Организация на обединените нации, която следи централата, заяви пред “Ройтерс ”, че е поискала изясненост по случая от съветската страна.

“Задържането на Мурашов заплашва сигурността на най-голямата нуклеарна централа в Украйна и Европа ”, написа в “Телеграм ” шефът на “Енергоатом ” Петро Котин.

Той прикани Русия “незабавно да спре всички свои актове на нуклеарен тероризъм против ръководството и личния състав ” на централата и да освободи Мурашов.

Все още липсва коментар от страна на Русия.

АЕЦ “Запорожие ” се намира в територия, окупирана от съветските войски от началото на март. Украйна и Организация на обединените нации предизвестяват за опцията от нуклеарна злополука поради бомбардировките, които не престават наоколо до централата. Киев и Москва взаимно се упрекват за офанзивите.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР