Директорът на Варненския исторически музей проф. Валентин Плетньов е в

...
Директорът на Варненския исторически музей проф. Валентин Плетньов е в
Коментари Харесай

Шефът на Варненския исторически музей бере душа в болница след нелеп инцидент

Директорът на Варненския исторически музей проф. Валентин Плетньов е в кома и с заплаха за живота във великотърновската болница. Това оповестява " Монитор ", базирайки се на шефката на отделението по реанимация доктор Сибила Маринова. Известният археолог постъпил в болничното заведение в събота откакто паднал по стълби в къща в село Леденик. „ Пациенът е в медикаментозна кома и е на апаратно дишане. Има няколко фракури на черепа и мозъчен кръвоизлив. Сега му вършим скенер, с цел да забележим какво е положението му”, сподели доктор Маринова.

Проф. Валентин Плетньов е един от водещите археолози в България. Син е на доцент Георги Плетньов, който също бе историк и учител по Българско възобновление във ВТУ. Синът му, проф. Валетнин Плетньов е роден през 1962 година в Свищов. Завършва Великотърновския университет, след което работи като преподавател по история. През 1990 година стартира работа като организатор в археологическия музей към РИМ – Варна. През 2002 година е определен за шеф на Регионалния исторчески музей, която служба заема и до момента. Участва в десетки разкопки на обекти във Варненска област, измежду които манастира „ Караачтеке”, „ Аладжа манастир” и крепостта „ Кастрици”.

Има над 100 научни изявления. Научните му ползи в областите на средновековната металопластика, битовата керамика от 15-18 век и историята и археологията на българското Черноморие.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР