Директорът на УМБАЛСМ Н.И. Пирогов д-р Валентин Димитров е освободен

...
Директорът на УМБАЛСМ Н.И. Пирогов д-р Валентин Димитров е освободен
Коментари Харесай

Директорът на Пирогов д-р Валентин Димитров е освободен от поста

Директорът на УМБАЛСМ " Н.И. Пирогов " доктор Валентин Димитров е освободен от поста. Това потвърдиха за Българска телеграфна агенция от пресслужбата на Министерството на здравеопазването.

Министърът на опазването на здравето проф. Христо Хинков сподели преди дни, че одит, осъществен в болница " Пирогов " в интервала юни 2022 – юли 2023 година, демонстрира финансови нарушавания в лечебното заведение, както и че болничното заведение е в неприятно финансово положение. По думите му се планува и прокурорска инспекция.

Докладът е показан на премиера акад. Николай Денков и на проф. Костадин Ангелов, ръководител на парламентарната комисия по опазване на здравето, сподели още министър Хинков и уточни, че му следва диалог с доктор Димитров поради констатациите в одита.

По-късно същия ден – на 28 ноември, проф. Ангелов сподели, че констатациите в " Пирогов ", направени от „ Вътрешен одит “ към Министерството на здравеопазването, би трябвало да се потвърдят от външен одит. Категорично не мога да се съглася, че въз основата на тези констатации би трябвало да бъде заменен шефът на болничното заведение, сподели още той и уточни, че в комисията по опазване на здравето е постъпил сигнал от шефа на " Пирогов ", в който твърди, че върху него се оказва напън.

От болничното заведение тогава показаха в свое известие, че " изказванията на министъра на опазването на здравето проф. Христо Хинков не дават отговор на действителното финансово положение " на лечебното заведение и все още няма просрочени отговорности. Към ноември 2023 година " Пирогов " е на облага в размер на 1 012 000 лева, а " Национална здравноосигурителна каса дължи на " Пирогов " 5 087 000 лева за незаплатени надлимитни средства, от които 598 000 лева от остарели години, а останалите са от тази година “, се добавя в известието. Д-р Димитров показва още в известието, че към 30 юни 2022 година е заварил болничното заведение със загуби в размер на 2 675 000 лева и просрочени отговорности към снабдители в размер на 17 460 000 лева Една година по-късно болничното заведение е на облага 307 000 лева без просрочени отговорности, се прибавя още в известието от шефа.

Към 30 октомври 2023 година облагата на " Пирогов " е над един милион лв. и болничното заведение няма просрочени отговорности към снабдители. Тези финансови резултати са реализирани, макар че загубите в интензивните браншове единствено за първата половина на тази година са над пет милиона лв., а единствено в детския натоварен бранш са 2 593 000 лева От това се вижда, че интензивното лекуване на деца и възрастни се дотира от печелившата активност на болничното заведение “, се прибавя в известието.

По-късно през днешния ден се чака спомагателна информация от Министерството на здравеопазването.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР