Директорът на училището и учителите са в пълното си право

...
Директорът на училището и учителите са в пълното си право
Коментари Харесай

МОН: Директорите и учителите имат право да не пускат ученици над 4. клас без маски в училище |

Директорът на учебното заведение и учителите са в цялостното си право да не позволяват в постройката възпитаници над IV клас, които отхвърлят да носят маски. Родителските заявления пред учебните шефове, че не желаят или даже не разрешават децата им да носят маски в клас нямат никаква правна стойност. Те не могат да анулират заповедта на здравния министър, която изисква носенето на маски в закрити пространства.

Това пишат от Министерството на образованието и науката до OFFNews в отговор на наше питане. Провокирани от изявление на столичния учебен шеф Асен Александров, попитахме МОН какви са следствията и за кого, в случай че дете откаже да носи маска в час. Директорът се оплака, че към този момент има три наставнически заявления до него, в които родителите " не разрешават " децата им да носят маски в клас.

Те са наложителни за всички възпитаници от 5. клас нагоре в затворените пространства - класни стаи, коридори и други

" , с която е въведено условието за носене на маска на закрити публични места, е настоящ юридически акт, публикуван въз основа на закона и неговата задължителност не може да се преодолее посредством декларация на родителя ", безапелационни са от МОН.

Оттам припомнят, че заповедта изисква маски от всички над 6 година, само че съглашение сред двете министерства дава опцията на учениците до 4. клас в това число да са без маски в клас.

Директорите на учебните заведения следва да провеждат спазването на противоепидемичните ограничения, избрани със заповед на министъра на опазването на здравето в институцията, която по своята същина е публично място, и с цел да изпълнят задължението си за обезпечаване на здравословна и безвредна среда за образование, образование и труд, според условията към тях в Наредба 15 от 2019 година, припомнят още от МОН и допълват:

" С оглед на всичко казано нагоре шефът на учебното заведение и учителите са в цялостното си право да не позволяват в постройката възпитаници над IV клас, които отхвърлят да носят маски ".

От МОН не изключват вероятността министърът на опазването на здравето да издаде специфична заповед във връзка с противоепидемичните ограничения в просветителните институции.

Преди повишението на заболяемостта МОН анулира опцията учителите да са без маски, в случай че са на разстояние най-малко 1,5 от учениците. То не е в действие от 1 октомври. Министерството предлага на учителите да носят маски от самото начало, до момента в който са в постройката на учебното заведение.

Контролът и възможните наказания се постановат от държавните контролни органи, които наблюдават за осъществяването на заповедта на министъра на опазването на здравето във всички затворени публични места, прецизират от ведомството в отговор на запитването ни.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР