Директорът на Службата за външно разузнаване (СВР) на Руската федерация

...
Директорът на Службата за външно разузнаване (СВР) на Руската федерация
Коментари Харесай

Наришкин: Случаят „Скрипал“ е гротескна провокация на спецслужбите на САЩ и Британия

Директорът на Службата за външно разузнаване (СВР) на Руската федерация Сергей Наришкин дефинира случая с отравянето на някогашния офицер на Главното разследващо ръководство (ГРУ) Сергей Скрипал като „ гротескна провокация " на спецслужбите на Съединени американски щати и Англия, предава TACC.

„ Дори в гротескната провокация със Скрипал, жестоко скалъпена от разследващите служби на Обединеното кралство и Съединени американски щати, някои европейски страни не бързат да следват Лондон и Вашингтон неразумно, а избират да преценяват какво се е случило ", съобщи Наришкин в тирада, изнесена на VII Московска конференция за интернационална сигурност.

По думите му, през последните години степента на борба сред Русия и Съединени американски щати се е повишила.

„ През миналата година равнището на борба набъбна на всички места, изключително сред група страни от НАТО и Русия. Неотдавнашното експулсиране на дипломати от Съединени американски щати и „ сателитните " им страни под безусловно фиктивен и предизвикан претекст, без да се вземат поради нормите на интернационалното право, е тъжно удостоверение на това ", изрази убеденост шефът на СВР.

Той също по този начин акцентира, че няма справедливи аргументи за борба сред Русия и Запада, само че все пак към този момент е допустимо да се приказва за завръщането на Студената война.

„ Борбата против несъществуващата така наречен съветски опасност е действителна закрепена концепция в политиката на Вашингтон. Тя е достигнала такива размери и е придобила такива неуместни черти, че към този момент може да се приказва за завръщане на мрачните дни на Студената война. Причини за утежняването на връзките не съществуват, Студената война приключи, идеологическа борба сред Изток и Запад изчезна ", акцентира Наришкин.

„ Още повече, че пред интернационалната общественост породиха изцяло нови провокации, като интернационалния тероризъм, стабилно развиване на екологичната сигурност. Отговор на тях може да бъде даден единствено с общи старания, а да се направи това без присъединяване на Русия, както и на Китай, Индия и Бразилия, е просто немислимо ", безапелационен бе шефът на СВР. В тази връзка той прикани за отвод от мощ в междудържавните връзки, с цел да се предотврати нова Карибска рецесия.

„ Важно е да се спре безотговорната игра и да се откажем от силовите способи в междудържавните връзки. Да не се стига до втора Карибска рецесия, когато пред нашите страни стои по-належаща задача за гарантиране благоденствието на хората и за свободното им развиване ", заключи Наришкин.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР