Директорът на СДВР главен комисар Любомир Николов заяви, че няма

...
Директорът на СДВР главен комисар Любомир Николов заяви, че няма
Коментари Харесай

МВР потвърди за контакти на ексшеф на ГДБОП с Мартин Божанов

Директорът на Столична дирекция на вътрешните работи основен комисар Любомир Николов съобщи, че няма съображение за назначение на инспекция, която да обясни евентуални връзки сред някогашния шеф на ГДБОП Любомир Янев и убития Мартин Божанов-Нотариуса. Той се аргументира с това, че осъщественият контакт сред Янев и убития в края на януари Божанов е имал напълно длъжностен темперамент, заяви БНР.
" Любомир Янев е зам. шеф на отдел " Криминална полиция " в Столична дирекция. Както знаете, той беше възобновен от съда след малко спиране на кариерата си в Министерство на вътрешните работи. Няма назначена инспекция. Не виждам и съображение за това, защото за това, което визирате най-вероятно и станало известно в медиите - контакта му с простреляния Божанов, неговия контакт към сегашния миг с документите, с които разполагам аз, е изцяло длъжностен и не допуска безусловно никакво назначение на инспекция ", изясни Николов.
Бившият началник на Главната дирекция " Борба с проведената престъпност " (ГДБОП) в МВР Любомир Янев в предишното е " осъществявал контакт " с убития в края на януари Мартин Божанов - Нотариуса, което е било потвърдено официално от пресцентъра на Министерство на вътрешните работи, написа ден по-рано  " Свободна Европа ".  Обстоятелството, че се познава с Божанов, служителят на реда не е отрекъл пред разследващите предполагаемата незаконна група на Божанов и  беше доказано обществено от някогашния вътрешен министър Бойко Рашков. В момента Янев работи в отдел " Противодействие на престъпната престъпност " на Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР), който проверява убийството на Нотариуса. По този мотив от Министерство на вътрешните работи акцентират, че криминалистът " не е част от екипа, който е образуван да проверява убийството ". " Любомир Янев е уведомил управлението на Столична дирекция на вътрешните работи, че обратно във времето е осъществявал контакт с Мартин Божанов по отношение на подавани негови тъжби. Няма данни Янев да е бил обект на вътрешна инспекция ", гласи отговорът на пресцентъра на вътрешното министерство 
Именно до момента в който Янев ръководеше ГДБОП там е изработен необикновен външен конкурс за наемане на проверяващ служител на реда, по който след това е назначена вдовицата на Нотариуса - Гергана Божанова. Тя и сега е чиновник на службата, само че е в отпуск по майчинство. Божанова печели състезанието в ГДБОП по времето на вътрешния министър Христо Терзийски, който в този момент е народен представител от ГЕРБ. Тя обаче е назначена от Рашков, откакто той стана длъжностен вътрешен министър през май 2021 година.
От Министерство на вътрешните работи прибавят в отговора си, че сега тече " сложна инспекция " на дирекция " Вътрешна сигурност ", чиято съществена цел е " определяне на постъпили данни за контакти на други чиновници на Министерство на вътрешните работи с Мартин Божанов ". Пресцентърът обаче не споделя детайлности за нейния ход. Друг значителен въпрос, по който вътрешното министерство към този момент не споделя съответна информация даже с Народното събрание, е дали Нотариуса приживе е бил конфиденциален помощник на полицията. Такива непотвърдени данни са достигнали до неправителствената организация Антикорупционен фонд (АКФ), която разкри схема за въздействие на Божанов в закритите към този момент профилирани съд и прокуратура още през 2021 година
Депутати към този момент изпратиха публично питане по тематиката до Министерство на вътрешните работи, само че министерство отговори, че информацията по този въпрос е класифицирана и по тази причина не може да бъде оповестена. Градската прокурорка на София Илиана Кирилова също сподели, че полицията не е споделила с държавното обвиняване дали Божанов ѝ е сътрудничил.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР