Директорът на СБАЛ по детски болести Проф. Иван Митев“ д-р

...
Директорът на СБАЛ по детски болести Проф. Иван Митев“ д-р
Коментари Харесай

Д-р Благомир Здравков: Ваксините си остават най-добрата пред...

Директорът на СБАЛ по детски заболявания „ Проф. Иван Митев “ доктор Благомир Здравков се причислява към самодейността „ Ти решаваш “, която сплотява лекари, вирусолози, имунолози, общопрактикуващи експерти, учени, преподаватели и други експерти в общо изпитание да се дава вярна и правдива информация по отношение на развиването на ковид пандемията, методите за предотвратяване, следствията от прекараната болест и всяка друга тематика, която би помогнала на всеки човек да вземе същински осведомено решение. Кампанията е на БЧК, по стратегия „ Дейности в отговор на COVID-19 в България ”, финансирана от Американската организация за интернационално развиване (USAID). 

Д-р Здравков уточни, че се следи нарастване на случаите на COVID-19, само че се повишава броят и на останалите респираторни инфекции. „ Изолацията по време на пандемията докара до това доста деца все още да не са имали контакт с грипни, парагрипни и други вируси. Това, от една страна, е добре, само че от друга, води до по-тежко, а от време на време и атипично протичане на тези болести. Що се отнася до коронавирус инфекцията при децата - в нашата болница лекувахме едни от най-тежките случаи от цялата страна и за благополучие, резултатите сочат, че сме се справили чудесно. Считам, че все още и сътрудниците, и системата сме подготвени да се оправим със обстановката, в случай че тя се усложни “, акцентира доктор  Благомир Здравков. По думите му, можем да чакаме нови талази на COVID-19, само че насъбраният опит дава убеденост, че даже при неопределеност на вируса и симптоматиката, породена от него, ще се оправим. „ За страдание, COVID-19 погуби доста хора, в това число и деца, само че истината е, че и медиците, и пациентите извървяхме дълъг път и в този момент сме по-подготвени, знаем по какъв начин да се пазим, подобрихме лечебните логаритми “, безапелационен е експертът.

Относно страничните резултати от имунизациите и това за кои групи имунизацията е целесъобразна, доктор Здравков показва, че от началото на пандемията до момента в Педиатрията в София са имунизирани доста деца и при тях не е имало демонстрация на тежки нежелани лекарствени реакции. „ Ваксинацията остава мощно целесъобразна за деца и възрастни със съществени хронични болести -сърдечносъдови, белодробни и автоимунни. Едни от най-тежките ни случаи на деца с COVID-19 бяха на неимунизирани родители. Естественият имунитет е по-малко резистентен и това към този момент се потвърди, тъй че имунизациите си остават най-хубавата защитна мярка за справяне с COVID-19 “, разяснява още той. 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР