Директорът на Регионалната инспекция по околната среда и водите –

...
Директорът на Регионалната инспекция по околната среда и водите –
Коментари Харесай

РИОСВ даде предписания на Пловдив за засилване мерките за чистота на въздуха

Директорът на Регионалната ревизия по околната среда и водите – Пловдив изпрати писмо до кмета на община Пловдив с наставления за предприемане на засилени ограничения, свързани с чистотата на атмосферния въздух в града.

В качеството си на надзорен орган РИОСВ-Пловдив упорства общината да приложи незабавно бързоефективни ограничения, с цел да редуцира и предотврати в оптималната степен замърсяването на въздуха през към този момент почналия отоплителен сезон.

Екоинспекцията предлага на община Пловдив да реализира засилен надзор при осъществяването на строителни и ремонтни действия, да поддържа чистотата на общинската инфраструктура, да предприеме дейности за усъвършенстване на транспортната организация.

Общината е належащо да насочи напъните си и към семействата, употребяващи твърдо гориво в посока на замяна на отоплителните си уреди с по-екологични. В действен порядък тя би трябвало да регистрира осъществените дейности и резултата от тях пред екоинспекцията.



Повод за предписанията е направеният разбор от страна на екоинспекцията на главните индикатори за чистотата на атмосферния въздух, които се наблюдават – фини прахови частици,озон, азотен диоксид, серен диоксид, въглероден оксид и други

Концентрациите на замърсителите в атмосферния въздух се записват непрекъснато в 2 пункта в границите на град Пловдив: в автоматизирана измервателна станция (АИС) „ Каменица” – градски фонов пункт и в АИС „ Тракия “ – транспортноориентиран пункт.

Основен атмосферен замърсител в Пловдив са фини прахови частици, като нормата за средноденонощната им централизация във въздуха е 50 µg/m3. От началото на месец ноември се следят превишения на средноденонощните стойности на фините прахови частици.

Анализът сочи, че има корелация сред това повишение и следените по-ниски температури същите дни и засиленото потребление на битово отопление, което е главния източник на влошеното качество на въздуха. Среднодневни превишения по индикатор фини прахови частици са регистрирани за два дни (7 и 8 ноември) и на двете измервателни станции и за още четири дни - в станция „ Тракия “. Стойностите на среднодневните превишения варират в диапазона сред 51,62 и 73,02 µg/m3.

На този стадий няма превишения по останалите индикатори за положението на въздуха.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР