Директорът на Националния книжен център , литературен гид и редактор

...
Директорът на Националния книжен център , литературен гид и редактор
Коментари Харесай

Шефът на националния книжен център съпостави цени, обслужване и всичко между нашите курорти и гръцките

Директорът на Националния хартиен център, книжовен гид и редактор в Българска национална телевизия - Светлозар Желев, съпостави привичките на личния състав, ястията, плажовете и въобще всичко сред предлаганото в гръцки курорти и Созопол през летния сезон. Не е огромна изненада, че репортажните му свидетелства и изводите за край на сезона са напълно в интерес на южните ни съседи:

Замислих се за прелестната традиция, която имат в гръцките таверни, дружно със сметката да ти донесат нещо сладко, доро, подарък. Този уикенд в Гърция хапнахме в три таверни. " Питари " в Офринио си го знаех от преди, там ни сервираха луксозен домакински шоколадов сиропиран кейк със сладко от сини сливи и ванилов сладолед. В " То Ктима " в Миртофито беше оня сладолед и плодове върху буца лед, който ви демонстрирах, а в " Науагос " в Пилио, Кавала, за която още не съм ви разказвал, бяха луксозен чийзкейк, домашно брауни с орехи, и леки еклерови пасти. Ами, толкоз му би трябвало на човек, с цел да бъде още по-щастлив след вкусната храна и положителното пиво. Сладък подарък от заведението, потвърждение на почитание, и покана за нова среща. Ще банкрутират ли българските ресторантьори, в случай че го вършат? И ще им стане ли нещо, в случай че българските сервитьори се усмихват, държат се общително, беседват и предлазполагат клиентите, разискват кое е най-хубавото за деня, и демонстрират, че си им значим? Като виждам, на гръцките нищо им няма, в противен случай, тази година Гърция означи безспорен връх по доходи от туризъм за един сезон - повече от 20 милиарда евро. И храната, и обслужването, и цените, са неизбежна част от това. Защото 4 възрастни и едно дете, с ципуро, вино и бири, със наложително октопод, калмари, скумбри, хориатики и колокитакия, и от там нататък месо, риба, патладжан, фава, гъби и какво ли още не, според от ресторанта, на никое място не платихме общо сметка повече от 70 евро. Просто означавам. 

А от цените в Созопол ми се изправиха косите. Добре, че има " Нептун " там. Но, здраве да е, туризмът е бизнес, и в случай че не го правиш добре, просто фалираш, това е. 

Та да ви кажа в резюме и за " Науагос " на плажа в Палио, ужасно море, чудна тераса, вкусна храна, и е цялостно с локални. А това постоянно е отзив. В неделя всички маси бяха резервирани и за обяд, и за вечеря, добре, че се вредихме сред двете. Скумбрито и фавата са страхотни, калмарите и октопода също, съгласно Надя, това бяха най-хубавите тиквички/колокитакия, които е яла, калмарите бяха доста специфични, дребни и нежни, със напълно лека панировка, и ужасно вкусни, поръчахме и гъби кладница на скара с балсамико, грубо беше, и печени картофи по гръцки с лимон и риган, божествени. Бирата я сервираха в същински леденостудена халба, и щато си я викнах след дежурните 200 грама ципуро, си остана ледена, до момента в който я изпия. А за идващия път като отидем си набелязах един панчета стек, към 40 сантиметра, сервират го на дъска, с разнородни гарнитури. Както бях споделил, постоянно би трябвало да оставаме да опитаме по нещо идващия път, да има защо да се завръщаме. Такива неща. " Храната, метод на приложимост ", " Опитай това " и " За бавното живеене и насладата от живота " в едно. Прочетете ги тези книги и за други препоръки.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР