Директорът на “Майчин дом професор Иван Костов се сблъска с

...
Директорът на “Майчин дом професор Иван Костов се сблъска с
Коментари Харесай

Директорът на „Майчин дом“ отрече да е получил 1 700 000 лева за две години

Директорът на “Майчин дом ” професор Иван Костов се сблъска с въпросите на репортера на “Господарите ” Виктория Симеонова. И този конфликт по никакъв начин не му хареса.

Сигналът

Преди месеци от Клиниката по анестезиология и интензивно лекуване подават сигнал до управлението на болничното заведение поради подозрения за злоупотреби при разпределянето на спомагателните хонорари на медиците. Оттам не им обръщат никакво внимание, по тази причина търсят съдействието на други способени институции. Сред тях Министерство на здравеопазването, “Медицински контрол ”, Прокуратурата и КНКОНПИ. Уви, сигналите им се връщат назад при шефа на болничното заведение проф. Иван Костов, а той заплашва с уволняване всички сигналоподатели.

Опитите на медиците да потърсят медийно подпомагане по тематиката също постоянно удрят на камък. Материали са спирани от лъчение от не една и две медии без пояснение. Това стимулира доктор Георгиева да се обърне към “Господарите ”.

Доклад разкрива големи злоупотреби

Д-р Георгиева споделя за отчет за осъществен одит в болничното заведение, който е повече от стеснителен.

Във въпросния документ се виждатняколко забавни числа. Според него шефът на Майчин Дом е получил от Медицинския център на “Майчин дом ” по цивилен контракт близо 950 хиляди лв. за 2 години и половина или повече от 50% от общия размер на възнагражденията на медиците в центъра.

От същия отчет излиза наяве, че професор Костов е получил и близо 210 хиляди лв. за спомагателни услуги в болница “Майчин дом ” отвън трудовите си хонорари за същия интервал.

В същото време годишната данъчна декларация на проф. Костов демонстрира, че през 2021 година заявените му доходи са 817 089 лв.. От тях 573 041 са от разнообразни трудови правни отношения.

Година по-късно професор Костов печели скромните 682 805 лв., от които 647 880. Явно много се е потрудил индивидът.

Така стигаме до през днешния ден, когато шефът продължава да работи редом на няколко места, а възнагражденията му са големи.

Отговорите на проф. Костов

Пред камерата професор Костов отхвърли да получава най-високото заплащане на болничен шеф в страната. Нямал и контракт за работа отвън Майчин дом. Неверни съгласно него са изказванията и за частната процедура. Видимо бързаше да се скрие от въпросите, въпреки че обстоятелствата и документите приказват повече от красноречиво.

Говорят, само че за нас. От Здравно министерство настойчиво не престават да настояват, че няма задоволително нарушавания, с цел да освободят от поста свръхценния шеф, който с изключение на навика да получава колосални заплати, има табиет и да гони неуместни публицисти, задаващи още по-неудобни въпроси.

Д-р Алан Начев, който е завеждащ Операционен блок в " Майчин дом ", съобщи, че няма пояснение и че тези приходи са многократно по-високи от тези на акушерки и лекари. Във връзка с направените в отчета констатации, bTV насочи въпроси до Министерството на здравеопазването. Те удостоверяват данните. Според тях доктор Иван Костов за две години и пет месеца е получил над 1 700 000 лева по разнообразни пера, като 948 000 са от консултантската му активност в Медицинския център, а това е над 51% от приходите му.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР