Директорът на Изпълнителната агенция по трансплантация д-р Марияна Симеонова е

...
Директорът на Изпълнителната агенция по трансплантация д-р Марияна Симеонова е
Коментари Харесай

Излязоха подробности за оставката на шефката на трансплантациите

Директорът на Изпълнителната организация по трансплантация доктор Марияна Симеонова е подала заявление за овакантяване, оповестява Дарик.

Дали здравният министър Кирил Ананиев ще одобри оставката не е ясно, защото сега в организацията тече инспекция. Новината идва дни откакто пациенти, нуждаещи се от трансплантация, недоволстваха поради преустановен контракт с интернационалната организация за продан на органи Евротрансплант.

Днес обаче организациите, представляващи тези заболели, се застъпиха за доктор Симеонова с аргумента, че тя е единственият, кадърен да се оправи с казуса.

Само за ден седем пациентски организации се застъпиха за шефа на Изпълнителната организация по трансплантация доктор Марияна Симеонова и желаеха тя да остане на поста си. От Сдружение „ Пулмонална хипертония” преди месец предизвикаха митинг поради забавени белодробни трансплантации.

Днес ръководителят на организацията Тодор Мангъров изясни пред Дарик, че отдръпването на Симеонова ще бъде крачка обратно за болните. " Ако доктор Симеонова сега е постигнала някакъв резултат при договаряния с непознати клиники, тя знае пътеката, по която е предходна, знае кои са ѝ отказали, знае договарянията до каква степен са стигнали и по какъв начин се движат. Нейното овакантяване безусловно ще докара всичко да стартира изначало. Ние като пациенти с белодробни проблеми, на които ни е нужна трансплантация на бял дроб, считаме, че това е доста неправилен ход да се одобри нейната оставка ", сподели той. Пенка Георгиева от пациентски организации „ Заедно с теб” регистрира, че с помощта на Симеонова у нас е било основано доверие у донорството.

" Работим от години дружно и това, което тя направи е, че сплоти всички пациентски организации, всички трансплантирани и нуждаещи се от трансплантация пациенти. Изключително мек и нерешителен темперамент, макар нейната мощ... Най-голямото достолепие, което реализира в годините е, че съумя да увеличи извънредно доста доверието в донорството, защото стартира да работи доста интензивно с околните на донорите ", изясни Пенка Георгиева.

Предстои след инспекция в организацията здравният министър да реши дали да одобри оставката на доктор Симеонова. Настоящият шеф оглави Изпълнителната организация по трансплантация при започване на 2013 година, когато министър на опазването на здравето бе депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР