Директорът на Института за анализи и оценки в туризма проф.

...
Директорът на Института за анализи и оценки в туризма проф.
Коментари Харесай

Румен Драганов: Очаква ни силен зимен сезон

Директорът на Института за разбори и оценки в туризма проф. Румен Драганов предвижда, че ни чака мощен туристически сезон с над 1,7 млн. непознати туристи . По думите му се резервира макрорамката на туризма, като ползата в европейски и международен мащаб е огромен. В ефира на „ Bulgaria ON AIR “ той регистрира растеж с 3,7% за 2023 г .

„ Стоим добре, видяхме какво се случи предходната зима – растежи през декември, януари, февруари. Очакваме да се реализиран същите цифри с дребен растеж. Има още към 3 млн. пътувания на българи в България, ще имаме натоварени уикенди, с изключение на Коледа и Нова година. Прогнозите са за 190 000 уикенд пътувания. В тези цифри не са единствено ски, а и балнео и СПА, визити при близки и родственици, виненият туризъм е настоящ и през зимата “, разяснява още специалистът.

Голяма част от обектите са минали равнищата на претовареност от 2019 година , която беше белязана от COVID-19. Най-много туристи се чакат от Румъния, Република Северна Македония, Гърция, Турция и Сърбия. 56 на 100 от туристите ще бъдат от Европейския съюз , а някои пътувания са свързани с стопански ползи.

Българските жители посещават най-вече прилежащи страни , като в Гърция отиват 1,2 българи и още толкоз гърци идват у нас. Анализаторът регистрира, че чужденците идват в страната ни за по-дълго време, възползвайки се от 7-дневни пакети , до момента в който българите пътуват в страната за 2 нощувки . И добави:

„ Средно една стая е 140 лева на вечер, най-евтиното е 47 лева, най-скъпото 4700. Няма да е по-скъпо тази година. “

От Института поучават туристите да се придържат към миналогодишния бюджет . Драганов регистрира, че и тази година Велинград се обрисува като най-луксозния курорт за посрещане на празниците и означи:

„ Тези, които си харчат парите във Велинград, не бъркат и доста добре знаят какво е в Дубай. Въпрос на желание е. Имаме страховит туристически артикул. Туристите идват със същите самолети, с които кацат в Рим, Токио. Там ги чакат рейсове, същите марки, каквито и тук. Когато влезете в наш хотел – осветяване, мебели, мокети, миризмата е същата. Разликата е, че при нас имаме хубава храна. “

Експертът прикани страната да взе участие паралелно с бизнеса в рекламата на туристическия отрасъл.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР