Директорът на Европейския център за право и правосъдие Грегор Пюпенк

...
Директорът на Европейския център за право и правосъдие Грегор Пюпенк
Коментари Харесай

Грегор Пюпенк: Йонко Грозев защитаваше Pussy Riot в Европейския съд, докато беше кандидат за съдия

Директорът на Европейския център за право и правораздаване Грегор Пюпенк описа в изявление от Париж за " Неделята на NOVA " за следствието си над обвързаности, на които се е натъкнал, наблюдавайки работата на Европейския съд за правата на индивида. Той намира спор на ползи сред представителите на обособените страни, които са съдии в европейския орган, и разнообразни организации, и заключи всичко в отчет по тематиката.

" Така установихме, че доста от съдиите са някогашни сътрудници на тези организации. 22-ма от 100-те съдии, работили в Европейския съд през последните 10 години, са оглавявали или сътрудничили на организации от неправителствения бранш. Участвали са в каузи и взимали решения по проблеми засягащи ползите на някогашните си работодатели ", сподели Пюпенк.

Тай заключи, че 22 съдии са свързани със 7 НПО-та, свързани по някакъв метод с " Отворено общество " .

" Например 12 от 22-мата упоменати съдии са били деятели на Фондация „ Отворено общество “. Същата фондация от своя страна финансира 6 други структури, от където пък идват другите съдии. Тоест, 7 от непраправителствените организации, излъчили въпросните 22-ма съдии, са финансирани от " Отворено общество ". Това, както разбирате е проблем. Не може една огранизация да има толкоз преобладаващо показване в съда ", съобщи френският правозащитник.

Последните двама представители от България са " образец за съдии, идващи тъкмо от неправителствени организации - някогашни деятели на Българския хелзинкски комитет и на Фондация „ Отворено общество “, сподели той по адрес на Йонко Грозев и предшественичката му Здравка Калайджиева . И разкри един любопитен факт по какъв начин от юрист по дело в ЕПСЧ Грозев става арбитър в същия съд. " Настоящият български арбитър Йонко Грозев беше провозащитник на съветската пънк група Pussy Riot, която защитаваше в Европейския съд за правата на индивида, и то в интервал, когато беше претендент за арбитър. Виждате по какъв начин юристи, представлявали свои клиенти в Европейски съд по правата на човека, стават съдии. Проблемът тук е държанието на тези към този момент съдии в миг, когато би трябвало да сблъскат с каузи, свързани с огранизации, чиито деятели са били. Именно това е вторият аспект от нашето изследване, който намирам за абсурден! ", безапелационен е Пюпенк.

" От 22-а съдии, 18 са заседавали по каузи свързани с организации, които в предишното са управлявали, или за които са работили. Господин Грозев е един от най-ярките образци за това. Отсъждал е по 2 каузи против Българския хелзински комитет, чийто създател е точно той. Тоест, той основава една огранизация, работи в нея като юрист, след което става арбитър в Европейски съд по правата на човека и най-после отсъжда по каузи точно свързани с нея. Не мислите ли, че връзката е прекомерно мощна ", засегнат е шефът на Европейския център за право и правораздаване.

И напомня: " Такъв е и казусът с предшественичката на Грозев в Европейски съд по правата на човека – Здравка Калайджиева. Тя също е заседавала по огромен брой каузи, свързани с Хелзинския комитет. Това е сериозен спор на ползи ". Авторът на отчета за обвързаностите на съдии от Европейски съд по правата на човека има и доказателства за изобличените 18 съдии. Пюпенк показва, че към момента реакция от страна на Европейския съд няма. " Европейският съд за правата на индивида продължава да не дава отговор. Мисля, че са обезпокоени. Притиснати са и не знаят по какъв начин да реагират ", установи създателят на отчета.

Пюпенк е безапелационен, че наказания за тези съдии би трябвало да има .

" По принцип, Европейски съд по правата на човека е структурата, която би трябвало да се самосезира. Бях извънредно сюрпризиран от държанието от Йонко Грозев пред българските медии, който съобщи, че е невероятно да бъде глобен, защото като в случай че това се случи, санкции би трябвало да има за всички други забъркани съдии. Подобен отговор е неприемлив. Какво значи това? Че щом има доста хора, които не съблюдават разпоредбите, то разпоредбите не би трябвало да има? ", учуден е още шефът на Европейския център за право и правораздаване.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР