Директорът на Булгаргаз Николай Павлов обяви, че е нужно предоговаряне

...
Директорът на Булгаргаз Николай Павлов обяви, че е нужно предоговаряне
Коментари Харесай

"Булгаргаз" търси банкова гаранция от 109 млн. долара заради азерския газ

Директорът на " Булгаргаз " Николай Павлов разгласи, че е нужно предоговаряне на изискванията по контракта за доставка на газ от Азербайджан, който е за период 25 години и е привързан с петролните показатели вместо с газовите тържища

© Надежда Чипева Държавният газов снабдител " Булгаргаз " разгласи процедура за избор на кредитна институция, която да издаде необезпечена банкова гаранция в размер на 109.3 млн. $ в интерес на Azerbaijan Gas Supply Company. Целта е по този метод да се обезпечи осъществяването на паричните отговорности на " Булгаргаз " по 25-годишния контракт за доставка на природен газ с държавната нефтена компания на Азербайджан - SOCAR.

Става дума за подписания още в края на 2013 година договор за доставка на 1 милиарда куб. метра каспийски газ годишно по Южния газов кулоар, който би трябвало да влиза в България през газовата връзка с Гърция. Тогава това се разглеждаше като съществена опция на съветския газ и контрактуваната с Азербайджан цена (петролно индексирана) беше по-ниска от тази на " Газпром ". От днешна позиция обаче, след постигнатото при започване на седмицата съглашение с съветския монополист и обвързването на цените с пазара на газ, договорът със SOCAR стана ценово неблагоприятен за България. Затова изпълнителният шеф на " Булгаргаз " Николай Павлов даже разгласи преди дни, че би трябвало да стартират договаряния за промени в него.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Какви са условията

Газовият снабдител чака да получи най-малко 5 предложения от кредитните институции, които имат кредитен рейтинг не по-нисък от А1 на Moody`s и А+ на S&P. Срокът за заявяване на присъединяване е до 20 март.

От оповестените документи излиза наяве, че гаранцията би трябвало да бъде с годност от 5 месеца, само че ще се удължава автоматизирано за да подсигурява 6-месечни заплащания на " Булгаргаз ". Възможно е банките да не подадат предложения за цялостната сума от 109.3 млн. $, а при липса на каквито и да е оферти държавната компания ще стартира директно договаряне с евентуалните участници.

Класирането

При избора на кредитна институция, която да даде съответната банкова гаранция, ще се вземат поради както количествени, по този начин и неколичествени параметри. Първите включват съответните такси за обслужване и комисиони, а вторите са за обезпечаването на съветник от страна на банката и за изискванията на обслужване.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР