Директорът на болница Лозенец доц. Радосвет Горнев подкрепя протеста на

...
Директорът на болница Лозенец доц. Радосвет Горнев подкрепя протеста на
Коментари Харесай

Директорът на Лозенец: Не съм съгласен болницата да е детска. Опитват да ме дискредитират

Директорът на болница " Лозенец " доцент Радосвет Горнев поддържа митинга на работещите в лечебното заведение, провокиран от концепцията то да бъде превърнето в педиатрична болница.

" Не съм склонен с превръщането на болница " Лозенец " в национална детска болница, тъй като, първо, това не може да стане и второ, няма да е нито национална, нито ще е детска, а ще е единствено някаква реплика на активност ", сподели за Българска телеграфна агенция доцент Горнев. Според него в разгара на коронавирусна вълна, макар спада в броя на новозаразените, имащите потребност от интензивно лекуване не понижават и няма да намалеят толкоз внезапно. Затова да се приказва за смяна в болничното заведение, " води до дестабилизиране и основаване на напрежение измежду работещите ".

Протестът на сътрудниците му няма да наруши работата на екипите и обслужването на пациентите в болничното заведение, увери доцент Горнев. По думите му митингът е изява и търсене на съпричастност от сътрудници, от пациенти, от хората, които са лекували или трансплантирали там. " Би трябвало да се задейства публичното мнение въз основа на това, че идеята детска болница би трябвало да бъде осъществена посредством модерни подходи, разбори, застраховане, финансиране и обезпечаване на експерти ", уверен е доцент Горнев.

Здравният министър доктор Стойчо Кацаров изрази мнението си - за превръщането на болница " Лозенец " в педиатрична, и в Народното събрание в отговор на депутатско запитване. Това е неговата позиция, само че никой публично не е поставял въпроса за такова деяние, нито е правилно, че аз съм се бил съгласил, в противен случай ", добави още доцент Горнев. " За шестте месеца, в които съм шеф на тази болница, главната ми задача е била да върна доверието в нея и тя да се надгражда като университетска. За мен идеята е болница " Лозенец " да е неразривно обвързвана със Софийския университет, както е в огромните европейски университетски центрове, имащи високотехнологични лечебни заведения ", сподели още шефът на лечебното заведение.

Доц. Горнев добави, че е разговарял с представители на разнообразни неправителствени организации, които от години се борят за идеята детска болница. По думите му " те самите знаят добре, че едно популистко решение няма да докара до нищо ".

" Вече построени структури, които са и общодостъпни, каквато е болница " Лозенец ", изпълняваща и обществена роля в общия пъзел на опазването на здравето, би трябвало да надграждаме благодарение на СУ и въз основата на това, което имаме. Може да се мислят всевъзможни разновидности, само че те би трябвало да са доста добре премислени и обезпечени с всичко и не на последно място - с фрагменти ", уверен е доцент Радосвет Горнев.

По неговите думи финансовите резултати на болничното заведение са постоянни сега и не дава отговор на истината, че болничното заведение е в неприятно финансово положение. Всички хонорари, осигуровки и налози, голяма част от отговорностите на болничното заведение са платени. " Наследихме болничното заведение в недобро финансово положение, не желая никой да спекулира и даже да се лъже за това по какъв начин се ръководи от мен лечебното заведение. Ангажиментът, който поех пред министерството и страната, че ще се прекратят всички порочни практики в тази болница, съм го извършил ", безапелационен е доцент Горнев.

Предстои конкурс за бъдещото ръководство на болничното заведение. Иманно по тази причина съгласно сегашния ѝ шеф " изявите на обособени хора целят неговото дискредитиране ". Ако усети поддръжка от сътрудниците си, доцент Горнев ще се яви на идния конкурс.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР