Директорът на Басейнова дирекция Дунавски район“ (БДДР) – Плевен, издаде

...
Директорът на Басейнова дирекция Дунавски район“ (БДДР) – Плевен, издаде
Коментари Харесай

Боянското блато официално вече има статут на воден обект

Директорът на Басейнова дирекция „ Дунавски регион “ (БДДР) – Плевен, издаде заповед, с която се дефинират границите на воден обект „ Боянско тресавище “ в местността „ Гърдова глава “, регион Витоша, Столична община. Това оповестиха на уеб страницата си от Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

Заповедта за определяне границите на водния обект е издадена на съображение на Закона за водите след постъпило искане от Направление „ Архитектура и благоустройство “ на Столичната община и по отношение на решение на Общинския експертен съвет по устройство на територията от юни 2022 година

Воден обект „ Боянско тресавище “ попада в граници на недвижими парцели, които съставляват частна благосъстоятелност, прецизират от Министерство на околната среда и водите. Границите на водния обект са избрани въз основа на предоставените от Столичната община хидроложки проучвания и хидравлични калкулации и при посочените в тях условия, без да се визира правото на благосъстоятелност на заинтригуваните лица , без да се откриват тежести върху парцелите им или спънки за практикуване на собствеността, споделят още от министерството.

" С установяването на границите на Боянското тресавище се слага началото на развой, който ще направи допустимо трайното запазване на водния обект ", осведомят още от Министерство на околната среда и водите.
В началото на юли в София се състоя шествие в отбрана на Боянското тресавище и обособяването му като общественодостъпен екологичен парк. Тогава жители желаеха оповестяването на Боянското тресавище за воден обект, като се аргументираха, че това ще помогне да се резервира създалата се екосистема в региона.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР