Директорът на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) проф.

...
Директорът на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) проф.
Коментари Харесай

Нов епизод от сагата Капитан Андреево: Заповед на БАБХ спира дейността на “Евролаб 2011” на границата

Директорът на Българската организация по сигурност на храните (БАБХ) проф. Христо Даскалов е издал нова заповед, която да спре активността на компания “Евролаб 2011 ” на Граничен контролно-пропусквателен пункт " Капитан Андреево " по товаренето и разтоварването на камиони с плодове и зеленчуци, влизащи от Турция.

Това се постанова, след финалното решение на Върховния административен съд, който взе решение в интерес на " частната граница " - както известно стана прочут казусът с " Капитан Андреево ".

След като Върховен административен съд показва, че няма законова наредба за осъществяването на товаро-разтоварна активност на граничния пункт, ние " взехме решение и изпълнихме тъкмо тази констатация на съда - регламентирахме кой може да прави товарно-разтоварната активност на границата ”, споделя Даскалов пред Mediapool.

В неделя служебният вътрешен министър Иван Демерджиевна посети граничния пункт, откакто в събота стана ясно, че се постанова чиновниците на Агенцията по храните да бъдат охранявани от жандармерия поради скупчване на хора на " Евролаб ", които демонстративно блокират работата им.

Граничен контролно-пропусквателен пункт “Капитан Андреево ” към този момент работи обикновено, установи пред публицисти Демерджиев, откакто направи ревизия и увери, че " жандармерията ще остане колкото е належащо, с цел да обезпечи естественото действие на пункта ".

“Трафикът се възвърне след намесата на жандармерията и прекратяване на тези спорове и най-различни взаимоотношения, които застрашаваха да ескалират. ”, добави той.

Демерджиев изясни, че към този момент се възвръща трафикът през пункта на българско-турската граница, изключително на хладилните камиони, които през последните дни не са били обработвани ритмично.

Министърът на вътрешните работи изясни още, че част от сигналите са против чиновници на частното сдружение, заплашвали чиновници от БАБХ.

“Казусът е юридически и мястото за неговото решение е в съда. Нито една от страните не трябва да мисли, че ще го реши тук на място “, прикани министърът.

Директорът на БАБХ проф. Христо Даскалов от своя страна обясни още, че чиновниците на организацията четири дни не са могли да се заемат с обработката на товарите, защото хора от частната компания са били заели всички работни площадки. Той уточни още, че се търси метод да бъде подсилен потенциалът на националната лаборатория в София, която изследва качеството на храните, влизащи у нас.

На инспекцията на пункта участва и заместник-министърът на земеделието доцент Крум Неделков

От БАБХ са на мнение, че с последната им заповед не е срещу решението на съда, а в противен случай - посредством заповедта извършват съответно написана негова констатация.

В нея е написано, че само чиновници на БАБХ могат да правят товарно-разтоварна активност на границата, защото тази активност е част от формалния фитосанитарен надзор на страната.

Заповедта е оповестена и на уеб страницата на Българската организация за сигурност на храните, който към този момент трети ден е недосегаем, откакто стана обект на хакерски офанзиви.
" Тази заповед бе разисквана с необятен кръг от адвокати и за аргументирането ѝ се цитират редица еврорегламенти освен ", споделя още Христо Даскалов.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР