Директно облагане на печалбата на Лукойл“ не може да се

...
Директно облагане на печалбата на Лукойл“ не може да се
Коментари Харесай

Икономист: Облагане печалбата на Лукойл“ е невъзможно

Директно облагане на облагата на „ Лукойл “ не може да се случи. При състояние, че облагата отива в „ Литаско “, не виждам по какъв начин България може да вкара без вреди налог за компания, която е записана в Швейцария.

Това разяснява пред Радио Варна икономистът Красен Станчев.

Според него не може да бъде натрапен налог на една компания в границите на Европейския съюз, тъй като това е държавна помощ за всички останали и опонира на правото на конкурентоспособност на Европейски Съюз.

Дори въвеждането на мито за експорт (по-точно експортна такса - б.р.) би противоречало на европейското законодателство, изясни Станчев.

Икономистът сподели и че е невероятно преразпределение на свръхпечалбите при производството и търговията с петролни артикули.

За него не е ясно за какво до момента не е изработен наложителният достъп до инфраструктурата /складовата база/ на „ Лукойл “ от трети лица. Той пита и за какво настоящето държавно управление продължи концесията на нефтения терминал „ Росенец “ за още 24 години, макар санкционния режим на Европейски Съюз против съветските концесии.

Красен Станчев счита, че едно от положителните неща, които могат да се създадат е да не се вкарват спомагателни облекчения, а краткотрайните да се отстранен, визирайки отстъпката от 25 стотинки за литър.

Когато имаме конкурентна среда, цените сами ще паднат.

Със собствен законопроект ГЕРБ предложи „ Лукойл “ да заплаща по 1 лев във Фонда за сигурност на електроенергийната система за всеки продаден литър гориво, създадено от импортиран от Русия петрол. Служебното държавно управление на собствен ред към този момент приготви сложни законови ограничения, които минаха на Министерски съвет и още тази седмица ще бъдат импортирани в Народното събрание. Предлага се изземане на свръхпечалбите освен на производителите на електричество, само че и на горива, което визира и „ Лукойл “.
 

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР