Дир.бг припомня историческите събития. Полетът е извършен в деня на

...
Дир.бг припомня историческите събития. Полетът е извършен в деня на
Коментари Харесай

1912 г. - полетът на първия български самолет ”Княз Борис”

Дир.бг напомня историческите събития.

Полетът е осъществен в деня на пълнолетието на цар Борис III, по тази причина и самолетът е кръстен по този начин. Машината, ръководена от българина, се издига на към 300 м височина и се приземява сполучливо на летище край Санкт Петербург.

Черкезов е ученик на Всерусийския императорски аероклуб в град Гатчина. Той създава плана през лятото на 1911 година и построява самолета с дарения на българи от Болград. Така записва името си като първия българин, извършил независим полет, и то на аероплан лична структура.
Черкезов е и първият българин, придобил в Русия диплом за водач летец.

Самолетът - 18-метров биплан

Информацията за конструирането и построяването на самолета на Сотир Черкезов не е доста, тъй като не е оставил документи с подробни описания. Сигурно е обаче, че самолетът е направен по метода на събирането и сглобяването на обособени елементи от разнообразни самолети, сочат историческите източници.

По личните му думи машината, която основава благодарение на съветския инженер Рюбиков, е “сполучлива комбинация” от типичен биплани – “Райт”, “Фарман” и “Къртис”. Има две крила едно над друго.

“В основата си той по-скоро е остарелият биплан “Райт” – европеизиран, с триколесна композиция сред две поддържащи клетката колела и едно начело, всичко това съчетано с биплана “Фарман” в опашната част, и биплана “Къртис” в постоянните крилца сред поддържащите плоскости”, написа Юр. Попов.

Самолетът съставлява революционно откритие поради поставеното предно колело под носа, което се прави за първи път от началото на самолетостроенето в света. Така Черкезов става откривател и на употребения и до момента носов триколесник, а по-късно и на катапулта.

Машината е дълга 18 метра и тежи 840 кг.

Тя е изобразена на издадена в Русия пощенска картичка, на която настрана има и портрет на българския откривател.

Новината за достижението на Черкезов идва в България със забавяне. Тя била оповестена при започване на февруари във вестник „ Утро”.

Пилот и войник

Сотир Черкезов е роден през януари 1883 година в Свищов. Участник в съветската гражданска война през 1905 година, а по-късно и в Балканската война, като лети в 1-о аеропланно поделение на България.

Той е един от първите радетели за основаването на морската авиационна база "Чайка ". Идеята за основаване на водосамолетна авиация битува от началото на ХХ век и е на флотски офицери, стажували в Русия и Германия. През 1913 година се организира огромна акция за набиране на средства за закупуване на кораби за флота. Черкезов поема самодейността в границите на тази акция да събере пари за закупуване на водосамолети. Събраните средства обаче не са задоволителни за реализирането на концепцията.

След започването на Първата международна война през 1914 година, българинът отпътува за Русия. Служи като летец в 4-и авиационен отряд на армията, командвана към този момент от генерал-лейтенант Радко Димитриев, до момента в който не го заточат – задържан и лежи в Петербургския гарнизонен затвор, където е изтезаван .

През 1916 година е интерниран в град Kазан, само че работи като инструктор в локалния аероклуб. Твърди се, че по-късно става пощальон на Владимир Илич Ленин, срещите му с уредника на Октомврийската гражданска война остават под подозрение.

По време на революцията през 1917 година Черкезов е водач в Русия, след което се завръща в България, само че след деветоюнския прелом и последвалите събития през интервала 1923 – 1925 година го смятат за обезсърчителен и емигрира във Франция. Там правят оценка професионалните му умения и го назначават на работа в авиационните фабрики в Париж и Лион.

Амнистия го връща в България през 1931 година По време на Отечествената война е преводач взаимозависимост на 2-а българска войска с щаба на ІІІ украински фронт. След войната работи известно време в ТАБСО и като надзирател в силнотоковия цех “В. Коларов”.

Установява във Велико Търново дружно със брачната половинка си Николина Манева, която е от град Елена. Изнася беседи за авиацията и е канен на доста места в България. Обучил е доста млади водачи.

Умира на 1 февруари 1961 година

През 1977 година уредничката на Регионалния музей във Велико Търново Невяна Бъчварова и дъщерята на летеца Маргита Черкезова стартират да търсят документи, фотоси и предмети, свързани с живота и работата му. Дъщеря му даже отива в Русия и съумява да събере повече информация. Така двете основават относително богат фонд, който се съхранява и до през днешния ден в музея.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР