Дипломиран учител по химия се превърна в Остап Бендер на

...
Дипломиран учител по химия се превърна в Остап Бендер на
Коментари Харесай

Разбиха фабрика за докторантури - или как даскал по химия за нула време стана професор

Дипломиран преподавател по химия се трансформира в Остап Бендер на българското висше обучение, откакто единствено за няколко години показа четири дисертации и над 1600 научни изявления и с главозамайваща скорост се изстреля до званието „ професор”.

През тези години той съумя да аргументи главоболия на няколко ректори на висше образователно заведения у нас.

Става дума за Венелин Терзиев, за който през юли 2021 година министър Николай Денков разпорежда на Комисията по академична нравственос инспекция за плагиатство и антиплагиатство в дисертациите му, оповестява " Монитор ".

Венелин Кръстев Терзиев е роден през 1970 година в Севлиево. През 1996 година той приключва бургаския университет „ Проф. доктор Асен Златаров” в Бургас с химическа компетентност „ Технология на полимерите” и научна степен „ магистър”. А на идната година придобива и учителска дееспособност по химия. Според биографията му следват няколко приключени курсове за професионална подготовка в Стопанска академия Свищов, Технически университет – Габрово, и Русенския университет „ А. Кънчев”. Въпросните квалификации са по британски език, компютърна просветеност, педагогика – андрагогика и логика на психиката на общуването с етнически групи, счетоводство и надзор, системи за ръководство на качеството, дейно ръководство на личния състав на компанията. Въпросните квалификации са добити единствено за три години, в интервала 1996-1997 година Наред с това в интервала 2000-2002 година Терзиев придобива и квалификации от университети в Лисабон, Португалия, Комотини, Гърция, Букурещ, Румъния и Англия.
свързани новини20868на 21.12.201816014на 24.09.2016
От 2012 стартира зашеметяващата научна кариера на Венелин Терзиев. През 2014 година той пази по едно и също време две докторски степени: по политическа спестовност в Свободен университет Варна и по национална сигурност в Националния боен университет във Велико Търново. А на идната година пази дисертация и получава научната степен „ доктор” и по обществено обезпечаване в Стопанската академия в Свищов.

Трудовата кариера на Венелин Терзиев също е много забавна. Започва като основен експерт в отдел по заетостта и шеф на бюро по труда във Ветово. След това заема длъжностите: шеф на Регионалната работа по заетостта в Русе, зам.-изпълнителен шеф на Националната организация по заетостта.

В началото на XXI век той заема длъжността изп. шеф на компанията „ Скални материали “ и издател на вестник „ Форум”.

Фирмата му взе участие в строителни действия на територията на Великотърновския университет. През 2018 година „ Скални материали” запорира сметките на ВТУ поради неплатени отговорности в размер на 80 хиляди лева За да не банкрутира университетът, се наложи страната да се намеси и да обезпечи средства на търновския ВУЗ.

През 2012 година името на Венелин Терзиев още веднъж изплува в величествен скандал, обвързван с регионалната болница във Велико Търново.

При осъществено прокурорско следствие по сигнал е било открито, че инж. Терзиев е бил назначен от тогавашния болничен началник доктор Людмил Гецов за зам.-директор на болничното заведение с работно време два часа дневно. По същото време, до момента в който Терзиев е зам.-шеф, ръководената от него компания печели оповестените публични поръчки за строително-ремонтни работи в болничното заведение. Едва ли е належащо да се разяснява крещящият и незаконен спор на ползи. Разследващите са открили, че от поръчките на здравното заведение са били нанесени вреди в общ размер надхвърлящ 93 хиляди лева

През 2015 година стартира и сериозната и зашеметяваща „ научна” кариера на дипломирания преподавател по химия. Тогава той е назначен за професор по професионално направление „ Архитектура, строителство и геодезия” в Русенския механически университет. А още на идната година „ чудото на българската наука” към този момент е професор и в направлението „ Национална сигурност” в Националния боен университет във Велико Търново.

„ Посочените тематични посоки обрисуват необятен кръг на научните ползи на претендента. Изследваните проблеми са настоящи. В изявленията се показва отлична теоретична подготовка и ерудирано позоваване на съответстващата научна литература в България и в чужбина”, написа в рецензията за претендента за заемане на академичната служба „ професор” в НВУ Венелин Терзиев. Рецензията е направена от проф. доктор Маргарита Богданова, началник на катедра в Стопанска академия Свищов. Наред с трите професорски трофеи, дипломираният преподавател по химия е разгласен и за член-кореспондент на Руската академия по естествознание.

В формалния съветски Портал на докторантите и аспирантите се насочва предизвестия, че въпросната „ академия” в действителност е една от над стоте псевдонаучни частни формирования, които раздават подправени дипломи за професори и член-кореспонденти.

През 2019 година комисия специалисти от Министерството на образованието и науката прави инспекция на Русенския университет и Националния боен университет. Предмет на инспекцията е спазването на условията по процедурите за заемане на академичната служба „ професор” от Венелин Терзиев. След инспекцията специалистите афишират, че във връзка с процедурата не са били установени нарушавания. „ При проучване на 4-те дисертационни труда на Венелин Терзиев (един за придобиване на просветителната и научна степен „ доктор” и три за придобиване на научната степен „ лекар на науките” в 4 разнообразни висши училища), посредством използване на системата за разкриване на плагиатство Strike Plagiarism е открито, че във всеки идващ дисертационен труд на Венелин Терзиев процентът автоплагиатство се усилва.

Авторът на четири дисертации има извънредно впечатляващото количество от 4000 цитати, което в сериозната просвета е белег за по-голяма степен на научност на проучването.

Проверката на МОН обаче по безапелационен метод открива, че една огромна част от тези цитати обаче са автоцитати.

След придобиване на научните звания „ професор” Венелин Терзиев чете лекции в три висши образователни заведения: Висшето учебно заведение по пощи и телекомуникации – София, Технически университет – Русе, и Национален боен университет – Велико Търново.

Днес той към момента има връзки с НВУ, които обаче надалеч не са прелестни. Началникът на военния университет, бригаден военачалник Иван Маламов е изпратил сигнал до МОН, МО, президента, ДАНС и Военна полиция.

Причината са два отчета на Терзиев, които той е показал на научни конгреси в Истанбул и Владивосток. Докладите са написани в съавторство и засягат образованието на курсантите в НВУ и за психическите аспекти и аргументите, които довеждат до тяхното овакантяване. „ Г-н Терзиев си е разрешил да разгласява отчет и е намесил името на НВУ. Аз като шеф не съм склонен с това. Тези неща са притеснителни и би трябвало да се вземат мерки”, декларира ген. Маламов пред БНР. Поради спецификата си информация от Военния университет може да се дава единствено след позволение на неговия шеф, които пък на собствен ред би трябвало да има позволение от управлението Министерството на защитата. В този смисъл намесата на името на НВУ, още повече в теоретичен конгрес отвън България, е безусловно неприемливо.

Бригаден военачалник Маламов е разпоредил инспекция за цялостната активност на Терзиев. Който сякаш не е изключително обезпокоен от това, защото сега по едно и също време тъче на три стана: учител във Военна академия, изп. шеф на „ Реставрация” ЕАД в Министерството на културата и основен теоретичен секретар на русенска болница. През 2020 година тогавашният министър на културата Боил Банов награждава Терзиев с почетна значка „ Златен век” за значимия му принос в развиването и популяризирането на българската просвета.

Междувременно свадите към името на Венелин Терзиев от ден на ден имат и леко политически привкус. В информация, оповестена в русенския в. „ Утро “, се оповестява, че спечелването на състезанието за професор в Русенския механически университет се дължи в огромна степен на благословията на Божидар Лукарски, който по това време е министър във второто държавно управление на Бойко Борисов. Също по този начин се приказва, че Терзиев е оказал помощ на български политици да се снабдят с докторантури, без даже да знаят тематиките им.
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР