Дипломацията не трябва да се превръща в един от инструментите

...
Дипломацията не трябва да се превръща в един от инструментите
Коментари Харесай

Румен Радев: Дипломацията не трябва да се превръща в инструмент на международните отношения, за който сме забравили

" Дипломацията не би трябвало да се трансформира в един от инструментите на интернационалните връзки, за който сме не запомнили ". За това прикани президентът Румен Радев при присъединяване си в лидерски панел, отдаден на насърчаването на дипломацията във времена на рецесии в границите на третото издание на Дипломатическия конгрес в Анталия, написа Българска телеграфна агенция. Президентът Радев взе участие в събитието по покана на турския си сътрудник президента Реджеп Тайип Ердоган.

В изявлението си на интернационалния конгрес Румен Радев означи, че войната на Русия против Украйна и военните дейности сред Държавата Израел и „ Хамас “ повдигат въпроса до каква степен дейно е била употребена точно дипломацията като средство за попречване на войната. „ Дипломацията е най-ефективна, когато се ползва преди бомбите и ги предотвратява, а не когато идва след жертвите и разрушенията “, акцентира Румен Радев.

Държавният глава прикани интернационалната общественост да си дава ясна сметка за рисковите последствия от подценяването на риска от следващо разгръщане на войната сред Русия и Украйна и въвличането на нови страни в нея. Президентът подсети, че както той, по този начин и редица други държавници в Европа и по света, са жигосали експанзията и са отправили апел за прекратяването на бойните дейности сред Русия и Украйна още в първия ден на тази война, само че това не се е случило. Две години след началото на бойните дейности следваната политика на налагане на наказания на Русия и изпращане на оръжия на Украйна не дават стремежи резултат за преустановяване на войната и от ден на ден повдигат въпроса за отсъстващата роля на дипломацията. 

Протичащите през днешния ден военни спорове повдигат и въпроса за способността на интернационалните организации, в това число Организация на обединените нации, призвани да подсигуряват международния мир и сигурност, навреме да реагират и на първо място да предотвратяват сходни рецесии, уточни още президентът. Ролята на дипломацията е от значително значение и в актуалната фаза на война на безсилие сред Русия и Украйна, която визира към този момент освен двете въвлечени в нея страни, само че и страните от прилежащите райони, акцентира още президентът.

Международната общественост би трябвало да избере дали може да си разреши да продължи да изпраща още и още оръжия, тъй като към този момент са прозвучали и апели за изпращането на хора, а това значи световен конфликт или е време за преосмисляне на следваните подходи и тактики, които да отворят път на дипломацията, уточни още президентът Румен Радев. Държавният глава акцентира също по този начин, че огромното предизвикателство пред интернационалната общественост през днешния ден е по какъв начин да реализира спокойно решение на войната сред Русия и Украйна точно със средствата на дипломацията.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР