Дипломацията не е нещото, което има шанс да помогне в

...
Дипломацията не е нещото, което има шанс да помогне в
Коментари Харесай

Политолог: Поведението на Китай в кризата ще има негативни последствия за Пекин

Дипломацията не е нещото, което има късмет да помогне в разрешаването на спора сред Русия и Украйна. Все още нямаме среда за предприемане на финални старания за постигане на устойчиви решения. Темата разяснява политологът Владимир Шопов.

Пред “БНР “ той сподели, че макар многото канали, по които върви връзката, е допустимо да съществуват такива, незнайни досега. Редно е да споменем, че през последните години значително страни се ангажираха с ролята на медиатори, посочи Шопов.

Точните очертания за излаз от обстановката ще зависят от идващите преприемани ходове от съветската страна, сподели още той.

Според него опитите за разговор през Китай ще си останат неофициални, счита политологът и напомня, че през 2014 година Украйна и Китай са подписали двустранен контракт. В него китайската страна подсигурява да окаже поддръжка на Украйна при съществуване на военна опасност и риск от потребление на нуклеарно оръжие. Какво се случва обаче в този момент? В момента „ по тази линия Пекин мълчи “, установи Шопов.

Владимир Шопов подозира, че действително държанието на Китай в този спор би могъл да има отрицателни последствия за Пекин и в самата Азия като цяло. В континента се случват много любопитни събития. Например единствено за 2 седмици „ някогашният японски министър председател Шиндзо Абе за първи път сложи на масата предложение за разполагане на стеснен нуклеарен потенциал в Япония. “

От друга страна, означи Шопов, изходът от парламентарните избори в Южна Корея бе изменен. Там успеха отиде в ръцете на консерватния претендент. Той от своя страна позволява благоприятни условия за смяна в базови детайли на концепцията на страната за сигурност.

Редица политически елити в по-малките азиатски страни са в суматоха, поради безмълвната поддръжка на Пекин, оказана на Русия.

Политологът Шопов е безапелационен, че задълбочаваща се асиметрия в границите на евразийската ос ще бъде в интерес на Китай. Той обаче не пропусна да регистрира и опцията при промяна на режима в Москва да следим изострен завой в западна посока, подхванат от новото ръководство.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР