Дипломация на земетресениятаСтраните от Близкия изток сега са съсредоточени върху

...
Дипломация на земетресениятаСтраните от Близкия изток сега са съсредоточени върху
Коментари Харесай

Сирия се завръща в арабския свят

Дипломация на земетресенията

Страните от Близкия изток в този момент са съсредоточени върху възобновяване на съдействието след години на спорове и безредици. Редица арабски страни оказаха поддръжка на Сирия след земетресенията.

На 28 февруари Съветът за сигурност на Организация на обединените нации организира съвещание за политическата и филантропична обстановка в Сирия. Заместник-генералният секретар на Организация на обединените нации по филантропичните въпроси Мартин Грифитс разказа обстановката като " огромна, съвсем невероятна покруса ", наблягайки, че в Сирия, която страда от 12-годишен въоръжен спор, към 15,3 милиона души, 70% от население, се нуждаят от филантропична помощ.

Мартин Грифитс рапортува на Съвета за сигурност, че минимум 50 000 души са починали при земетресенията, които удариха Турция и Сирия, в това число към 6000 души в Сирия, най-вече в северозападната част на страната. По неговите думи, ощи десетки хиляди хора се водят изчезнали, а стотици хиляди са останали без дом. Земетресението унищожи цели региони, правейки ги необитаеми. Едностранните западни наказания попречват ефикасното премахване на следствията от разрушенията.

През 2019 година президентът Тръмп подписа „ Акт на Цезаря “, който дава на държавното управление на Съединени американски щати пълномощието да постанова ограничавания на организации и лица, предоставящи помощ на Дамаск. Има ограничавания върху превозването на медикаменти, филантропична помощ, екипи за търсене и избавяне, както и доставката на помощ със самолети над сирийска територия.

Западът не бърза да оказва помощ на Сирия. Само девет от 27-те страни членки на Европейски Съюз са дали на Сирия смехотворната сума от 3,5 милиона евро (в съпоставяне с 67 милиарда евро, изхарчени от европейците за Украйна). Беше оповестено, че Европейски Съюз ще бъде хазаин на среща на донори на високо ниво през март за набиране на средства за жертвите на земетресението, само че занапред е ясно, че по-голямата част от парите ще отидат за Турция, а не за Сирия.

Специалният делегат на Организация на обединените нации за Сирия Хеир Педерсен, който приказва на съвещанието на Съвета за сигурност, прикани за " деполитизиране " на филантропичната помощ, само че Америка подцени този апел. Решението на администрацията на Байдън да освободи Сирия от наказания за шест месеца и прри това единствено за интервенциите за помощ при бедствия няма да реши казуса с помощта при земетресение.

По време на съвещанието на Съвета за сигурност представители на Русия и Съединени американски щати се скараха дали съветски торове могат да бъдат дарени на Сирия. Заместник-посланикът на Съединени американски щати в Организация на обединените нации Робърт Ууд, базирайки се на обстоятелството, че улеснението на износа на съветски торове е значима част от пакетната договорка, подписана с посредничеството на Организация на обединените нации през юли предходната година, съгласно която износът на зърно от някои украински черноморски пристанища бяха обновени, предлага да се изчака удължаването на това съглашение през март. И тогава, споделят те, Съединените щати ще обмислят доставката на съветски торове и то единствено посредством Организация на обединените нации, лишавайки Русия от опцията да разпределя земеделските дарения вътре в Сирия.

Междувременно Организация на обединените нации повдигна въпроса за незабавното и абсолютно унищожаване на западните наказания против Сирия. Китай настоя за това още в първите дни след земетресението. Сирия към този момент получи поддръжка от арабските страни, които не смесиха политиката с човешката тъга. Сред най-големите донори бяха дългогодишните съдружници на Съединени американски щати: Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства. Повече помощ е изпратена в Сирия от тези две арабски страни, в сравнение с от всяка друга страна.

След земетресенията се случиха събития, които демонстрират ускорение на реинтеграцията на Сирия в арабския свят. Експерти споделят, че доста арабски държавни управления, като се изключи Кувейт, Катар и в по-малка степен Саудитска Арабия сега, виждат земетресението като мотив за задълбочаване на уговорката с Асад.

Две седмици след бедствието сирийският президент посети Оман. Приемът на Асад в Мускат се свързва с утвърждението на " реабилитацията " на сирийския президент от престолонаследника на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман. Друг знак за стопляне на връзките беше фактът, че за първи път от 2011 година египетски външен министър посети Дамаск, като съобщи на Асад обръщение от президента Абдел Фатах ас Сиси, което удостоверява желанието за развиване на връзките сред двете прилежащи арабски страни.

Дамаск стартира да се посещава и от други високопоставени арабски дипломати. Официално посещаване в Сирия направи делегация на Арабския междупарламентарен съюз, състояща се от представители на Египет, Ирак, Йордания, Ливан, Либия, Оман и Обединените арабски емирства.

„ Това посещаване на арабски делегации в Сирия “, сподели Асад, „ значи доста за сирийския народ, демонстрира поддръжката на техните арабски братя в сложните условия, в които се намира народът на Сирия вследствие на терористичната война и следствията от земетресението. "

Има редица въпроси за това дали Асад може да построи връзки с Иран и арабския свят задоволително безпрепятствено, с цел да задоволи и двете страни. Засега Иран не възразява против нормализирането на връзките на своя съдружник с арабските страни. Иранското външно министерство прави оценка това като реален метод към ислямската взаимност.

Това съобщи формалният представител на Министерството на външните работи Насър Канаани, който означи, че страните от района ще могат да решат проблемите си посредством " разговор и районни механизми ", в случай че " не извърнат внимание на настояванията на хегемонистичните сили “.

Правителството на Башар Асад може да реализира огромен пробив, в случай че възстановява връзките със Саудитска Арабия и се върне в Арабската лига, само че към момента не е ясно по какъв начин Саудитска Арабия в действителност е подготвена да промени отношението си към Асад: Рияд се съгласи да сътрудничи със Сирия по бежанците и филантропична помощ, само че за обновяване на дипломатическите връзки не става и дума.

Превод: Европейски Съюз

Гласувайте с бюлетина № 14 за ЛЕВИЦАТА и съответно за 11 МИР Ловеч с лидер на листата Румен Вълов Петков - лекар по философия, основен редактор на `Поглед.Инфо`. Подскажете на вашите другари в Ловеч кого да поддържат!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР