Дипломатическо напрежение се нагнети между България и две държави заради

...
Дипломатическо напрежение се нагнети между България и две държави заради
Коментари Харесай

Дипломатическото напрежение между Турция и България заради вота нараства

Дипломатическо напрежение се нагнети сред България и две страни поради балотажа за президент в неделя. Първа реагира Турция, по-късно и Украйна.

Анкара привика посланика на България и му връчи нота, че няма никаква държавна интервенция във вътрешните ни каузи.
Снимка: btvnovinite.bg
А украинските управляващи желаеха пояснение от българския дипломат, поради думи на Румен Радев за Крим по време на дебата му с Анастас Герджиков по публичната телевизия.

Еврокомисията също подсети позицията си, че Крим е украинска територия, нелегално анексирана от Русия.

Посланикът ни в Анкара Ангел Чолаков е бил привикан в 22:30 ч. във външното министерство на южната ни съседка.
Снимка: btvnovinite.bg
На срещата турското дипломатическо ведомство е отхвърлило изказванията, че формалните управляващи се месят във вътрешните работи на България и насочват гласоподавателите в страната.

В четвъртък вътрешният министър Бойко Рашков заподозря Турция в интервенция на изборите у нас, а Министерство на външните работи привика турския дипломат.

„ Всички гласоподаватели сме заинтригувани от това изборите да протекат почтено и честно. Прави усещане, че интензивността на мюсюлманите и последователите на „ Движението за права и свободи “ в нашата страна тук в България не е висока. Защо се получава по този начин, че там, където имаме надзор, интензивността е ниска, а там, където като страна нямаме надзор, интензивността е такава, каквато до момента не сме установили? “, съобщи служебният вътрешен министър Бойко Рашков.

Дипломатическото напрежение сред София и Анкара е съществена тематика и в медиите в Турция. Основният фокус е върху извършения нощес митинг пред турското посолство в София, а изявления и агитация за балотажа не се вижда.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР