Дипломатически спор възникна между Полша и САЩ, след като американският

...
Дипломатически спор възникна между Полша и САЩ, след като американският
Коментари Харесай

Дипломатически спор между САЩ и Полша

Дипломатически спор породи сред Полша и Съединени американски щати, откакто американският дипломат във Варшава упрекна висши полски политици в опити да сплашват публицисти от американска медия, написа " Гардиън ".

Случаят е по отношение на зародила дискусия към документален филм, излъчен от TVN24, владеене на TVN Group, през януари. На кино лентата кореспонденти са проникнали в полска неонацистка организация. Показват се фрагменти с членове на организацията, които провеждат празненство за рождения ден на Адолф Хитлер в полска гора. На празненството има торта с цветовете на Третия райх.

Кадрите подхранват безпокойството по отношение на забележимото надигане на крайнодесни придвижвания в Полша през последните години. Критици упрекват ръководещата партия " Право и правдивост ", че си затваря очите.

Висши полски политици, в това число Йоахим Бруджински, министър на вътрешните работи, утвърждават информация на проправителствени медии - учредена на показания на един от задържаните неонацисти, че събитието на документалния филм е измислено от публицистите като антиправителствена провокация.

Това накара посланика на Съединени американски щати в Полша Жоржет Мосбахер, която пое поста през септември, да изпрати писмо на полския министър председател Матеуш Моравецки, в което показва " дълбока угриженост " по отношение на обвиняванията против публицистите.

" Поразително е, че тези обществени фигури нападат публицисти, които са изпълнили отговорностите си като самостоятелна медия в виталната полска народна власт ", написа Мосбахер.

Според нея " объркващото е, че членове на държавно управление в този момент наподобява са по-заинтересовани два хвърлят подозрение върху претекстовете на публицистите и да се опитат да свържат TVN с екстремизъм ".

Тази седмица полски прокурори, които работят под директния контрол на правосъдното министерство, започнаха следствие против оператора на TVN, съумял да проникне в неонацистката организация, с цел да снима кино лентата. Той може да бъде упрекнат в пропагандиране на фашизъм.

Според TVN полски сътрудници от организацията за вътрешна сигурност са посетили дома на оператора през предходната седмица.

Писмото на посланика е изпратено по-рано този месец, само че изтече в полските медии през тази седмица.

Полски депутати от ръководещата партия реагираха и упрекнаха посланика на Съединени американски щати, че поддържа антиполски дейности на TVN за събаряне на държавното управление. Те упорстват посланикът да почита полската страна и народ, както и демократично определеното държавно управление.

За повторно за по-малко от година американските и полските управляващи влязоха в конфликт поради малкия екран.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР