Дипломати от 16 държави се събраха в София, за да

...
Дипломати от 16 държави се събраха в София, за да
Коментари Харесай

Деканът на Стопанския факултет участва в 11-ия международен семинар по енергийна и климатична дипломация

Дипломати от 16 страни се събраха в София, с цел да дискутират отражението на войната в Украйна върху енергийната и климатичната политика в границите на 11-ото издание на семинара по енергийна и климатична дипломация.

Деканът на Стопанския факултет и шеф на  доц. доктор Атанас Георгиев взе участие с гост-лекция в семинара и с обява в едноименното издание на британски език, показано по време на събитието. Семинарът се организира в интервала 20-25 юни в „ Астория Гранд Хотел “ в София и се провежда по план в границите на Българската помощ за развиване и съдействие. В него се включиха общо 33-ма участници, представители главно на страните от Западните Балкани и Черноморския район.

Семинарът беше открит от министъра на енергетиката Александър Николов, а с обръщение към участниците се включи Министерството на околната среда и водите. В програмата бяха включени и секторни разбори. В единия от дните полемиката по Зелената договорка и отражението ѝ върху енергетиката беше водена от Славчо Нейков, ръководител на Борда на шефовете на Института за енергиен мениджмънт и член на Консултативния съвет в Дипломатическия институт. Той, в качеството си на основен редактор, показа и, което е на британски език. В него намират място извънредно настоящи текстове на 11 водещи български и задгранични специалисти, представители на академичната общественост.
 imgonline-com-ua-CompressToSize-Y6NFOXcBYcWEGMrv
Основен фокус на публикациите в изданието са вероятностите и провокациите пред енергийния преход в района на Югоизточна Европа, на фона на геополитическите разтърсвания и войната в Украйна, енергийната сигурност в района и опциите за съдействие на Европейски Съюз със страните от Каспийския район и Източното Средиземноморие, както и ролята на публично-частните партньорства в постигането на задачите на Европейската зелена договорка и бъдещето на въглищните райони.

Автори в изданието са Александър Николов; министър на енергетиката в оставка, Артър Лорковски, шеф на Енергийната общност; Констанца Рангелова и Мартин Владимиров, енергийни специалисти в Центъра за проучване на демокрацията; доцент доктор Атанас Георгиев, декан на Стопанския факултет на Софийския университет; Надежда Кокотович, шеф на Брюкселския енергиен клуб; Виктория Петрова и Йонка Дунева, дипломатически чиновници в министерство на външните работи; Оливие Маркет, президент на AES България; Тим Йео, ръководител на New Nuclear Watch Institute; Ахмад Хумбатов, енергиен специалист в института за развиване и дипломация (IDD) към университета ADA в Баку; Недко Косев, докторант към Стопанския факултет на Софийския университет; и доктор Румяна Грозева, Изпълнителен шеф на Агенцията за районно икономическо развиване в Стара Загора.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР