Дипломат номер едно на САЩ Майк Помпейо заяви днес, че

...
Дипломат номер едно на САЩ Майк Помпейо заяви днес, че
Коментари Харесай

Помпейо: На всички трябва да им бъде потърсена сметка за убийството на Кашоги

Дипломат номер едно на Съединени американски щати Майк Помпейо съобщи през днешния ден, че ще упорства пред саудитския престолонаследник принц Мохамед бин Салман да бъде потърсена сметка на всички виновни за убийството на журналиста Джамал Кашоги, съобщи Франс прес. Помпейо съобщи това по време на аудиенция в Катар, която е част от обиколката му в Близкия изток.

" Ще продължим да обсъждаме с престолонаследника и със саудитците въпроса, тъй че на всички да бъде потърсена сметка по отношение на неприемливото ликвидиране на Джамал Кашоги ", сподели Помпейо. По-късно той ще отпътува за Рияд, прецизира Българска телеграфна агенция.

Американският Сенат счита принц Мохамед за " виновен " за това ликвидиране, станало при започване на октомври в саудитското консулство в Истанбул. Правителството на Доналд Тръмп обаче не го упрекна непосредствено, отбелязва организацията.

В Катар Помпейо сподели още, че разногласието сред Катар и неговите съседи от Персийския залив е траял прекомерно дълго, съобщи Ройтерс.

" Ние сме по-силни, когато работим дружно и разногласията са лимитирани. Когато имаме общо предизвикателство, разногласията сред страните със споделени цели в никакъв случай не са от изгода ", акцентира той.

Бахрейн, Египет, Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства започнаха протеста на Катар през юни 2017 година Те настояват, че Катар финансира екстремистки групировки и е прекомерно непосредствен до Иран. Катар отхвърля обвиняванията за финансиране на екстремисти, само че Доха споделя огромни офшорни полета с природен газ с Техеран, което обезпечава на жителите му най-високия приход на глава от популацията в света. Катар възвърне дипломатическите връзки с Техеран след експлоадирането на рецесията, което беше удар за Саудитска Арабия, възприемаща Иран като главен районен противник, отбелязва Асошиейтед прес по тематиката.

В Катар Помпейо предизвести, че основаването на стратегически близкоизточен алианс изисква връщане на единството сред страните от Персийския залив, съобщи ТАСС.

По време на визитата на Помпейо Катар и Съединени американски щати се договориха за разширението на военната авиобаза Ел Уейд в Доха, съобщи ТАСС.

" Тази база е доста значима за нас и ние сме признателни на Катар, че тя е приела нашите сили на своя територия ", съобщи Помпейо след подписването на двустранното съглашение за разширение въз основата. Тя е най-голямата американска база в района.

В базата, намираща се в столицата на Катар, са ситуирани 11 000 военнослужещи на Съединени американски щати и на страни от антиджихадистката коалиция. Тя има огромно значение за интервенцията против Ислямска страна. Миналата година Катар сподели, че е подготвен да отдръпна 1,8 милиарда $ за проекта за реконструкцията въз основата.

Преди визитата в Катар Помпейо беше в Йордания, Египет, Бахрейн и ОАЕ. Предстои той да посети Саудитска Арабия, Оман и Кувейт, напомня ТАСС. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР