Динозаврите са били унищожени в разцвета на силите си и

...
Динозаврите са били унищожени в разцвета на силите си и
Коментари Харесай

Проучване: Динозаврите са били в разцвета на силите си, когато са унищожени от космически сблъсък

Динозаврите са били унищожени в разцвета на силите си и не са били в крах по времето, когато са унищожени при удар на метеорит в Земята, съобщи ДПА, като цитира ново изследване.

 

Находки дават най-силното доказателство до момента, че те са доминирали в света досега, в който небесното тяло нападна Земята, което води до всеобщото им изгубване преди към 66 милиона години, споделят откривателите.

 

Учените от дълго време спорят за какво огромните динозаври са изчезнали, а бозайници и други типове като костенурки и крокодили са оживели.

 

Предполага се, че бозайниците, които са претърпели удара на метеорита, са били в развой на адаптиране към околната среда и затова са съумели да се приспособят по-бързо.

 

Проучването, ръководено от интернационален екип от палеонтолози и еколози, проучва 1600 вкаменелости от Северна Америка.

 

Те моделират питателните вериги и екологичните местообитания на сухоземни и сладководни животни през последните няколко милиона години от интервала креда и първите от интервала на палеогена след удара на метеорита.

 

Специалистите откриват, че доста дребни бозайници са живели дружно с динозаврите.

 

Новото проучване разкрива, че тези същества са разнообразявали диетите си, приспособили са се към околната среда и са ставали все по-важни в екосистемите с настъпването на интервала креда.

 

Динозаврите са били извънредно добре приспособени към това, което е било комфортно за тях, сочат данните от изследването.

Експерти настояват, че бозайниците не просто са се възползвали от гибелта на огромните антични същества. Те са основали свои лични преимущества посредством диверсификация - по-разнообразен хранителен режим и държание, издържане на дребни промени в климата посредством бързо адаптиране.

 

Според откривателите това държание евентуално им е помогнало да оцелеят, защото са били по-способни от динозаврите да се оправят с радикалното и ненадейно заличаване, породено от метеорита.

 

" Динозаврите са били мощни, със постоянни екосистеми, до момента в който метеоритът ненадейно не ги е умъртвил... Бозайниците обаче са разнообразили хранителния си режим, екология и държание, до момента в който динозаврите към момента са били живи ", изяснява водещият академик проф. Стив Брусат от университета на Единбург. Те са се възползвали от преимуществата, които са получили с помощта на предварителното си пригаждане и са се преместили в ниши, оставени празни от мъртвите динозаври.

 

Данните от изследването са оповестени в изданието " Сайънс адвансис ", написа Българска телеграфна агенция.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и !    
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР