Динозавър, който е бродил из Източна Азия преди повече от

...
Динозавър, който е бродил из Източна Азия преди повече от
Коментари Харесай

70-тонен динозавър е кандидат за животното с най-дългата шия

Динозавър, който е бродил из Източна Азия преди повече от 160 милиона години, е претендент за животното с най-дългата шия, съществувало в миналото, написа The Guardian.

Нов разбор на вкаменелости демонстрира, че динозавърът, прочут като Mamenchisaurus sinocanadorum, е имал шия с дължина от 15 метра.

Вкаменелостите са открити през 1987 година в скали на 162 милиона години в Синцзян-уйгурски самостоятелен район в северозападната част на Китай, само че цялостната дължина на шията на динозавъра е открита неотдавна от учените, написа Българска телеграфна агенция. Динозавърът е бил един от големите тревопасни завроподи, който е пораснал до 50 метра - от муцуната до опашката. Тежал е повече от 70 тона. Въпреки че от екземпляра са останали единствено шепа кости, откривателите съумяват да открият дължината на врата му, сравнявайки останките на сходни екземпляри.

" Mamenchisaurus sinocanadorum може да е завроподът с най-дълга шия, откриван до момента, само че има опция и да е имало по-големи и с по-дълги вратове, обикалящи към късния юрски интервал териториите на актуален Китай ", сподели Андрю Мур, палеонтолог от университета " Стоуни Брук " в Ню Йорк.

Дългата шия е била една от главните характерности на тялото на тези животни. Това им е разрешило да пасат на големи площи, до момента в който стоят на едно място - можели са да употребяват тонове храна, без да изразходват доста сила. Наличието на дълъг врат може също да е пособие на животните да се охлаждат.

" Един от най-забележителните обстоятелства за големите завроподи е, че костите им са били леки ", сподели доктор Мур. Подобна структура е била от решаващо значение за големите шии на най-големите динозаври.

Подробности от изследването са оповестени в Journal of Systematic Palaeontology.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР