Динамичността на пазара на недвижими имоти в цялата страна е

...
Динамичността на пазара на недвижими имоти в цялата страна е
Коментари Харесай

Родна картинка: Качествените имоти не стигат, безбожно скъпите – в излишък

Динамичността на пазара на недвижими парцели в цялата страна е забележима с просто око през последните няколко години. Засиленото търсене и непрекъснатият растеж на цените водят до разумния въпрос - Има ли дефицит на парцели на жилищния пазар?

Imoti.net потърси за коментар специалисти от трите най-големи града в страната за коментар по отношение на обстановката на локалния пазар:

Недостиг от предлагани жилища на пазара в София има, изключително в сегмента на най-евтините и дребни жилища. Търсенето надвишава предлагането при едностайни и двустайни жилища в по-старите квартали на София както и в градския център.

Друга причина е, че купувачите купуват най-вече с подготвени средства и покупко-продажбите се случват бързо. Този вид парцели в доста от случаите се купуват за инвестиция. Това води до осъществяване на продажба бързо и на близка до офертната цена.

При плановете ново строителство картината е идентична - има вложители които още преди да разполагат с позволение за градеж, са продали огромна част от обектите в постройката.

Така стигаме до лидерската позиция на продавача, която съчетана с оптимизма на купувача докара цените до по-високи равнища.

Според нас функциите следва да бъдат разменени, поради огромния размер ново строителство в града, както и достигнатите високи цени на квадратен метър жилищна повърхност. Предстои една забавна 2020-та година.

Недостиг на пазара на недвижими парцели сега няма. Има дефицит на качествени парцели и остатък на некачествени, надценени такива. Естествено, търсенето и предлагането диктуват пазара на недвижимите парцели. Банките въздействат най-съществено върху него, тъй като те продават финансите.

Към момента има задържане на броя на предлаганите парцели, заради понижаване на търсенето, подбудено от високите цени. Цените бележат растеж от над 30% за две години, което е прекалено много за ниския ни стандарт на живот.

Дали парцелите са се изчерпали - не, не са, те са, като сватбите и погребенията, нямат привършване. При тези високи цени всички качествени и главно некачествени парцели са на пазара, няма оттегляне на продавачите, няма такива, които да се отхвърлят да продават.

Цените към момента не са паднали и надали ще паднат, само че има доста надценени парцели, които могат да се продадат единствено с ниска цена. А що се отнася до новото строителство - то зарежда със стока пазара, влияейки на цените.

Новото строителство непрестанно нараства, заради справедливи фактори - материали, цена на труда, цена на парцелите и други, само че това не кара продавачите да се отхвърлят. Който продава, ще продава.

Варианти за деяние с парцела, който имат, има безчет, колкото са и продавачите. Всеки самичък си знае и си има лично мнение. Ние от организациите за недвижими парцели се опитваме да насочваме клиентите – продавачите, купувачите, само че е сложна работа.

Доскоро продавачите диктуваха пазара на недвижими парцели. Имаше и интервал на равновесие сред предложение и търсене, само че понастоящем купувачът е този, който дефинира пазара.

Недостигът на жилища от предходната година е към този момент в историята и продавачите са с по-малко определяща роля. На пазара излизат огромен брой жилища ново строителство, с високо качество и това оказва напън върху продавачите да продават на рационални и обективни цени.

Занапред, в идващите две до три години, определящият фактор на пазара на недвижими парцели ще бъдат купувачите. Те ще имат доста по-голям избор и ще дефинират справедливата цена на пазара.

Тук е моментът продавачите да стартират да дефинират цените си на равнища, които биха заинтригували интереса на евентуалния покупател, защото пазарът ще бъде кондензиран като предложение.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР