Динамичен пазар с растящи цени на имотите – това накратко ...

Динамичен пазар с растящи цени на имотите – това накратко

16% е средният ръст в цените на имотите в Пловдив

Динамичен пазар с растящи цени на парцелите – това в резюме характеризира настоящото положение на пазара на недвижимите парцели от началото на годината в Пловдив и района. Това стана ясно по време на бизнес полемиката на уеб страницата за разгласи за недвижими парцели , която се организира в града под тепетата на 20 юни , в Landmark Hotel . В експертната работна среща на тематика „ За по-добра среда на живот в Пловдив “, присъединяване взеха близо 100 представители на бранш недвижими парцели, а водещ беше Снежана Стойчева , шеф на Imoti.net.

По време на бизнес полемиката стана ясно, че търсенето надвишава предлагането на парцели, което дефинира 16% междинен растеж в цените. Броят на издадените разрешителни за градеж през миналата година в Пловдив е забележителен, само че едвам при 60% от тях стартира строителство, защото има проблем с финансирането. Това мнение показаха брокери на недвижими парцели.

Предпочитаните региони в града са кварталите Каменица, Кършияка, Смирненски и Западен. По думите на Гергана Рангелова от Арко Риъл Естейт, междинните цени на жилище са към 1000 евро на кв.м., а в центъра доближават до над 1300 евро на кв.м. При новото строителство и покупко-продажбите „ на зелено “ цените на парцелите са в доста необятен диапазон – от 650 до 1500 евро на кв. м. Тя уточни още, че от 2020 година се вижда извънредно огромен интерес към селата в Пловдивска област. Предимно се търсят къщи на 10 км от града на цена към 80 хиляди евро, а купувачите са младежи от IT бранша, които могат да работят отдалечено.

Даниела Иванова от Пощенска банка направи разбор на жилищното кредитиране. Тя означи, че 75% от кредитополучателите в Пловдив са на възраст до 45 години, а междинният им приход през 2021 година се е нараснал с 27%. Усвоените жилищни кредити през първото тримесечие на тази година са с 36% повече по отношение на същия срок на миналата година, като междинният размер на кредита е пораснал с 8%. Пловдивчани избират по-големи жилища – с три и повече спални, както и приключен вид парцели.

По време на работната среща, проведена от Imoti.net, гл. ас. доктор Мирослав Владимиров , учител в Икономическия университет във Варна и член на Съвета на шефовете на Ера България, показа пред аудиторията забавни данни за развиването на пазара на недвижими парцели у нас спрямо европейските страни. Инвестициите в недвижими парцели у нас са 2,5%, което е много под междинното за Европейски Съюз – 5,6%. По-малко от нас в парцели влагат в Гърция, Полша, Словения, Ирландия и Латвия, а най-вече влагат в Германия, Белгия, Франция, Кипър и Финландия.

Д-р Владимиров уточни две благоприятни условия за развиването на пазара на недвижими парцели у нас през идващите три години. Първата е спад на цените на парцелите, криза, увеличение на безработицата, спад в приходите на семействата, позитивни лихвени проценти и затихване на инфлацията. Втората е растеж в цените на парцелите, растеж на приходите, стопански напредък, устойчива претовареност, негативни лихвени проценти и повишение на инфлацията. По негово мнение втората опция е по-вероятна, само че огромният неразбираем фактор е войната в Украйна.

Бизнес полемиките се реализират в унисон с цялостната задача на водещия уебсайт за недвижими парцели Imoti.net , част от Investor Media Group , да подтиква транспарантното и професионално развиване на имотния бизнес в интерес на потребителите. Те са част от програмата на „ Годишните награди на Imoti.net “, които през 2022г. се организират за седма поредна година и отличиха най-хубавите в бранша на недвижимите парцели за миналата 2021 година.

Генерален сътрудник на „ Годишни награди на Imoti.net “ е Пощенска банка . Основен сътрудник е Националната асоциация на строителните бизнесмени . Събитието се организира с поддръжката на Bulgarian Properties, ERA недвижими парцели, ЗАД „ Армеец “, Сандер Корект недвижими парцели, Явлена недвижими парцели, Софконсулт и FREYWILLE . Официален авто сътрудник на събитието: Порше София Изток и Volkswagen .

Институционални сътрудници са Български Съвет за Устойчиво Развитие, Висшето учебно заведение по обезпечаване и финанси (ВУЗФ), Университета за национално и международно стопанство (УНСС), PropTech Bulgaria, Френско-българска комерсиална и индустриална камара, Германо-Българска индустриално-търговска камара и Изпълнителна организация за поощряване на дребните и междинни предприятия.

Медийни сътрудници са Investor.bg, Dnes.bg, Bulgaria ON AIR, Money.bg, сп. BusinessGlobal, Градът Медия Груп, вeстник „ Строител “ и Stolica.bg.

Източник: bloombergtv.bg


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg