Динамичен имотен пазар. Така с едно изречение може да бъде

...
Динамичен имотен пазар. Така с едно изречение може да бъде
Коментари Харесай

Пловдив: Динамичен имотен пазар

Динамичен заможен пазар. Така с едно изречение може да бъде разказана обстановката при покупко-продажбата на жилища в Пловдив – градът, който единствено след година ще бъде Европейска столица на културата. Именно това е една от главните аргументи той да се радва на огромен интерес от страна на чужденци. С близо 8% са се повишили цените на парцелите в Пловдив през 2017 година Несъмнено фактор е и икономическото развиване на и към града, което притегля повече хора от северна и южна България. Това води до повишение на интереса както към покупка на парцели, по този начин и към наемането им, разяснява за imot.bg Десислава Милошевич – районен управител на организация „ Адрес” в Пловдив.

Госпожо Милошевич, през последните години, с помощта на икономическото развиване на града и множеството вложения, се увеличи работната заплата. Респективно налице и е повече търсене. От тази позиция по какъв начин се развива пазарът на ново строителство?

Новото строителство става все по-предпочитано – над 30% от клиентите ни търсят жилища в новопостроени здания. Важен аршин при покупката е местоположението. Това важи изключително за хората, които са пристигнали в града, с цел да работят и желаят да се съобразят с местоработата си. Имаме купувачи както от северна България, по този начин и от южния завършек на страната - Хасково, Харманли и Смолян.

Какъв е профилът на клиентите?

Купувачите са най-вече младо фамилии, на възраст към 30-35 години, които търсят парцел за живеене. Близо 50% от покупко-продажбите за 2017 година са подписани с ипотечен заем.

Най-често се търсят жилища за живеене. Има и такива, които желаят да влагат в парцел.



Докога ще продължи повишението на цените на парцелите в Пловдив?

През 2017 година имаше засилен интерес на купувачите, което обуславя растежа на цените. Очакваме умерено повишаване през 2018 година, може би до края на годината. След 2019 година, когато Пловдив към този момент няма да е европейска столица на културата, не чакам да има спад на цените на парцелите, а по-скоро стабилизиране на равнищата.

Кои ще са акцентите на пазара на жилища през 2018-а?

Новото строителство ще бъде още веднъж във фокуса на купувачите. Ще се търсят още веднъж тристайни жилища парцели с повърхност към 70-100 кв.м.

Силното строителство, което се развива докара до растеж в цените на парцелите. С какъв брой % се усили тяхната цена?

Парцелите за строителство се продават против обезщетение и при тях не се следи покачване на цените.

Най-търсени за придобиване на имоти са регионите към центъра и тези с добра комуникативност, защото парцелите се оферират на по-високи цени и генерират по-висока рентабилност при отдаване чартърен.



Какво е значимо да знаят хората, които са решили през тази година да купят жилище?

Моментът е подобаващ за покупка или инвестиция. Ако към този момент са избрали парцел, изчакването може да докара до повишение на цената. Ако се намира на добра локация и няма идентични жилища наоколо е допустимо бързото привършване на положителните предложения.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР