Динамичен и богат на събития артистичен сезон предстои за актьорите

...
Динамичен и богат на събития артистичен сезон предстои за актьорите
Коментари Харесай

Куклен театър Весел открива новия сезон

Динамичен и богат на събития артистичен сезон следва за актьорите от трупата на Куклен спектакъл " Весел ". След сполучливото осъществяване на петото издание на Международния сценичен фестивал " Лято, кукли и другари ", единствено седмица след неговото закриване, е началото на поредност от участия на търновските кукленици във фестивали у нас и зад граница. Още в първите дни на септември трупата показа своята " Русалка " по легендата за Лорелай в юбилейното 25-о издание на Международния куклено-театрален фестивал " Двама са малко - трима са доста " и " TheatAir 2023 " в Пловдив, научи ДУМА от Веселин Василев, основател и шеф на Театър " Весел ".
Спектакълът " Рибарят и златната рибка " е програмиран в афиша на " Нощ на Самоводската чаршия ", а в края на септември " Русалка " пътува за Босна и Херцеговина за присъединяване в третия фестивал на кукленото изкуство " Флум 2023 " в старинния град Мостар. " Забранено за възрастни " в Смолян е фестивалът, където търновските театрали ще показват " Есенна въртележка ". По-късно през октомври " Русалка " пътува зад граница за присъединяване в Международния фестивал на театрите за деца в Република Сърбия в град Баня Лука. Следват представления на " Храбрият оловен боец " (на съветски език) в столицата на Естония - Талин, а по-късно през сезона " Принцесата и граховото зърно " (на турски език) е поканен на фестивала в Ескишехир (Турция).
През новия артистичен сезон продължава доста сполучливият план на Театър " Весел " - " Съботни спектакли за фамилна аудитория ", на камерната сцена в читалище " Искра ". Вече са подбрани постановки от репертоара на професионалните театри от Русе, Варна, Търговище, Бургас, Сливен, Ямбол и Пловдив, с които ще се срещне публиката на остарялата столица. Проектът се осъществя с поддръжката на Община Велико Търново в партньорство с читалище " Искра ".
Друг план на театъра по Програма " Култура ", включен в Календара на културните събития на Община Велико Търново за 2023 година, е " 25 години с Куклен спектакъл " Весел ". Децата от регионалния град и дребните фенове от селищата на общината ще гледат гратис 20 представления на " Хитър Петър " и " Русалка " до края на ноември.
Последният извоюван план от театъра е финансиран от Министерството на културата и е със заглавие " Театър " Весел " - 25 ". До края на годината ще се осъществя национално турне, отдадено на юбилея на Театър " Весел " - с 25 представления на " Русалка ", " Храбрият оловен боец " и " Принцесата и граховото зърно " на сцените на Столичния куклен спектакъл, държавните куклени театри в Бургас, Сливен, Пловдив, Стара Загора, Варна, Русе, Търговище и на драматично-куклените театри в Силистра и Хасково.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР