Димов обясни за заповедта за защитена зона Ако не беше

...
Димов обясни за заповедта за защитена зона Ако не беше
Коментари Харесай

Димов обясни за заповедта за Калиакра: Грозяха ни санкции

Димов изясни за заповедта за предпазена зона Ако не беше издадена заповед за възбрана на строителството и земеделието в земите, които попадат в Натура 2000 край  предпазена зона „ Калиакра ”, страната щеше да понесе наказания от Европейската комисия в размер на милиони евро.

Освен това България трябваше да заплаща всекидневно по 20 хиляди евро, до момента в който не се вкара заповедта. Това съобщи министърът на околната среда и водите Нено Димов на изключителна конференция във връзка недоволството на хората от Шабла, Каварна и Балчик. 

Протест в Каварна поради забрани в предпазена зона

Той уточни, че ще се търсят благоприятни условия през Програмата за развиване на селските региони и Оперативна стратегия „ Околна среда ” за обезщетение на пострадалите.

" Забраните, които планува тази заповед. Първо, не разрешава се строителството на територията. Забраната не се ползва за обекти с годно позволение за градеж към датата на обявяване на заповедта, за поправки и реорганизация на съществуващи обекти, за създаване, поправки или реорганизация на уреди и техническа инфраструктура. Това е отвън обсега на заповедта. Заповедта не разрешава разораване, залесяване и основаване на трайни насаждения, позволява паша и косене ", сподели министър Димов.

Ако българската страна не беше издала тази заповед, преминавахме към наказателна фаза - еднократна глоба от няколко милиона евро плюс ежедневна глоба от 20 000 евро, сподели той.

Какво могат да вършат притежателите на земи?

" На първо място в Програмата за развиване на селските региони ще стартира разискване за обезщетителни ограничения. Това е нещо, което се случва в другите страни и което е действително да може да се случи и в България, с цел да могат да бъдат обезщетени. Оперативна програма " Околна среда " е планувала в своята стратегия запас за локалните инициативни групи, които също могат да работят по възобновяване удобното положение на хабитатите и местообитанията на птиците. Тоест това са действителни планове, по които могат да бъдат обезщетени част от притежателите, реализирайки разнообразни от неразрешените действия ", сподели Димов.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР