Димо Димитров Заимов е роден на 2 септември 1873 г.

...
Димо Димитров Заимов е роден на 2 септември 1873 г.
Коментари Харесай

150 години от рождението на Димо Заимов - основател на Колоездачното дружество в Габрово

Димо Димитров Заимов е роден на 2 септември 1873 година в Габрово. Учител по гимнастика в Априловска гимназия и деен държавник.



Той е един от създателите на Просветния училищен съюз " през 1895 година, дълготраен активист на " Учителска застрахователна каса ", оставил завети на читалищата в Габрово, Тетевен и Етрополе, на хор " Родна ария " и учебно заведение " Тодор Минков " в София. Основател е на Колоездачното сдружение в Габрово през 1905 година Целите на сдружението са да групира всички жители, фенове на колоездачния спорт; да се грижи за физическото и нравствено развиване на своите членове; да основе фонд за изграждане на личен колодрум в града. Димо Заимов е член на Френски туринг клуб.

 През 1907 година пропътува с велосипед дистанцията от Габрово до Лондон, с цел да посети Балканското ревю, намерено през март, в което вземат участие и габровски компании. Заедно с Ангел Стамболиев от Айтос, и двамата членове на Българския колоездачен съюз, на 2 юни потеглят по следния маршрут: Габрово-Пловдив-София-Русе-Букурещ-Будапеща-Виена-Франкфурт-Брюксел-Лондон-Париж-Женева-Венеция-Загреб-Белград-София-Пловдив-Габрово. Завръщат се в България на 19 август 1907 година Изминават 6777 км за 51 и половина дни и 1114 км за разглеждане в градовете (общо 7891 км.). Средно изминатото разстояние дневно е по 131 км.



С пощенски картички, двамата български колоездачи отразяват хода на пътешествието, компликациите, неналичието на средства, осъществените разноски, усещанията от другите градове и страни. Те разказват и положението на пътищата в Европа, като са впечатлени от положителната им поддръжка. След завръщането си, Димо Заимов подрежда в албум картичките, отразяващи пътешествието и самото ревю в Лондон, който подарява на Българския колоездачен съюз. По-късно написва и издава дневник от лондонския си престой под заглавие " Лондон и балканското ревю през 1907 година (бележки и впечатления) ", публикуван в Габрово от Г. Кехаев. В него той дава забавни сведения за посетеното ревю, по-специално за габровското присъединяване в него – фабриките на Иван Калпазанов и Иван Хаджиберов с техните платове, майсторът на гаванки, танури и захлупци Станю Христов от с. Етъра, дава изложение на лондонските забележителности и живота в огромния град. Накрая създателят приключва с думите „ Впечатленията добити за грандиозния Лондон и за хубавата ни балканска галерия няма да ги не помни “.

Димо Заимов почива през 1954 година

/Държавен списък - Габрово/
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР