Димитровград ще бъде отново столица на поезията в България. В

...
Димитровград ще бъде отново столица на поезията в България. В
Коментари Харесай

Димитровград ще бъде отново столица на поезията в България

Димитровград ще бъде още веднъж столица на поезията в България.

В края на април ще стартират обичайните за града поетични празници - Дните на поезията „ Пеньо Пенев “ . Програмата стартира от 25 април със спектакъла  „ Ние, Радичкови ” в спектакъл „ Апостол Карамитев “, оповестиха от Общината.

Ученици от Националната гимназия за театрални и екранни изкуства-Пловдив ще показват пред свои връстници творби на Йордан Радичков. Същата вечер в Дом-музей „ Пеньо Пенев “ ще се състои сказка с проф.Пламен Дойнов. Темата е „ Забранените поети по времето на социализма “.

На 26 април Димитровград ще бъде хазаин на Национална литературна кръгла маса на тематика „ Кой се опасява от Пеньо Пенев? ” с присъединяване на откриватели на поета и българската литературата на XX век.

Във форума са поканени лектори от всички университети в страната, в които се преподава литература, както и специалисти, имащи отношение към тематиката. Традиционно на 27 април поколенията отдават респект към Пеньо Пенев с поклонение на паметника-костница в едноименния парк.

Събитието е планувано за 10:30 часа, когато с поднасяне на венци и цветя димитровградчани ще се преклонят пред паметта на поета. В неделя, 28 април от 19:00 часа ще се състои концерт класическа музика по план „ Изгубената музика “.

Произведенията ще бъдат показани от интернационален оркестър, формиран от музиканти от Форли Музика (Италия), Симфоничен оркестър-Аликанте (Испания) и Забавно-духов оркестър-Димитровград.
 Община Димитровград
Концертът се осъществя с поддръжката на Европейската асоциация на консерваториите-Брюксел. Диригент Стефано Нани (Италия). Спектакълът „ Мислещите трастики “ по поезията на Миряна Башева чака ценителите на словото показан от Театрална работилница „ Сфомато “.

Спектакълът ще може да се гледа на 29 април в спектакъл „ Апостол Карамитев “. Кулминацията на тържествата е на 7 май, когато ще бъде връчена националната литературна премия на тазгодишния лауреат. 

Официалната гала по връчване на Националната литературна премия „ Пеньо Пенев “ 2024  ще бъде в лятната градина на „ Градска библиотека „ Пеньо Пенев “.

Съпътстващи изложения ще могат да се прегледат по време на поетичните празници. В лятната градина на Историческия музей ще бъде позиционирана изложбата „ Четенето през социализма: Германска демократична република И Народна република България ”, която представя по наличен метод литературата и четенето в социалистическа България и Източна Германия. 

В България изложбата се показва със съдействието на фондация „ Конрад Аденауер. Другата галерия ще предложи на публиката витрина с книги и публикации от периодическия щемпел в Градска библиотека „ Пеньо Пенев “ на тематика „ Пеньо Пенев в спомените на своите съвременници “.

Цялата стратегия вижте.

Всеки миг е значим! Последвайте ни в  и, с цел да сте в крайник с тематиките на деня
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР