Димитровград да смени името си, защото е комунистически символ. Това

...
Димитровград да смени името си, защото е комунистически символ. Това
Коментари Харесай

Евродепутат от ГЕРБ иска Димитровград да си смени името

Димитровград да смени името си, тъй като е комунистически знак. Това предлага депутатът от ГЕРБ в Европейския парламент Андрей Ковачев. В пост на фейсбук страницата си той излиза с предложение да се сменят имената на всички улици и градове, носещи имената на комунистически дейци. Сред тях е и Димитровград, отбелязва българският национален фаворит в европарламента.

" Не може през 2021 година, 32 години след края на комунизма, в обединена Европа, осъдила недвусмислено комунизма, както и националсоциализма и фашизма, като античовешка идеология, да има градове и села с имена като Димитровград, Благоевград, Велинград, Владо Тричков и други сходни ", написа Ковачев. Апелът му е към парламентарната група на ГЕРБ-СДС. Той им предлага да предложат оптимално бързо план за решение за унищожаване на всички комунистически монументи и знаци, останали из територията на цялата страна, както и преименуването на улици и градове, носещи имената на комунистически дейци, тирани и сатрапи като Георги Димитров, Цола Драгойчева, Вела Пеева и други.



В началото на поста си евродепутатът напомня, че през февруари общински съветници от " Демократична България " в столицата предложили да се демонтира и реалокира паметникът на Съветската войска в София.

Димитровград пък изиска преди време паметника на Съветската войска с решение на своя локален парламент от края на април 2015 година Докладната бе вкарана преди 6 година за разглеждане на съвещание от ръководителя на локалния парламент Стефан Димитров.

" За " гласоподаваха 21 от 33-мата общински съветници. Решението се базира на гласуваното от Столичния общински съвет унищожаване на монумента, взето в първите години на демокрацията, само че към момента не е изпълнено.

Ако Димитровград в миналото получи паметника на Съветската войска, то концепцията е посредством него и други сходни знаци отпреди 1989-а да притегля туристи. Отдавна съществуваше самодейност в локалния парк " Марица " да се сътвори алея, по която да бъдат сложени знаци на монументалното изкуство от времето на тоталитаризма.



Със свое решение от 2013 година локалният парламент одобри и възобновяване на големия бронзов монумент на Георги Димитров. Статуята тежи 12 тона и е висока 6,6 метра. Тя бе демонтирана с кран от централния площад пред кметството през зимата на 1992 година В момента е заровена под 2 тона пясък в локалния разсадник, откакто крадци на скрап пробваха да откъртят голямо парче от бронзовата фигура.​
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР