Димитър Цоцорков, председател на надзорния съвет на Асарел-Медет, стана първият

...
Димитър Цоцорков, председател на надзорния съвет на Асарел-Медет, стана първият
Коментари Харесай

Устойчиво развитие на минна компания: Мисията възможна

Димитър Цоцорков, ръководител на надзорния съвет на " Асарел-Медет ", стана първият българин, който получи отличие като пионер по задачите за стабилно развиване от Глобалния контракт на Организация на обединените нации. Десетте международни бизнес водачи за 2022 година бяха оповестени по време на Лидерската среща на Глобалния контракт на Организация на обединените нации в Ню Йорк на 2 юни. Те бяха излъчени всред всички национални призьори от жури, включващо представители на гражданското общество, университетските среди, Глобалния контракт на Организация на обединените нации, администрацията на Организация на обединените нации и предходните носители на наградата SDG Pioneers, оповестиха от интернационалната организация.

Глобалната премия се присъжда всяка година от 2016 година насам, като до момента това е първият управител от минна компания в света с влиятелното отличие. А това резонира измежду цялата минерално-суровинна промишленост. От една страна, за първи път на такова равнище се отличава бизнес, който всекидневно се асоциира с визията за " мръсно " произвеждане. От друга страна, знакът е, че в случай че управляваме стабилно тежката промишленост, имаме късмет да мислим в по-голям мащаб за устойчивото развиване като баланс сред икономическия напредък, грижата за природата и обществената отговорност.

" Някогашните стандарти за минното дело през последните години бяха разрушени. Тази промишленост не е единствено поле, само че и мотор за доста нововъведения, а медта е базова суровина за развиването на зелените технологии на бъдещето ", сподели Димитър Цоцорков. Той вижда мощностите за рандеман на мед в страната ни като опция за бъдещето. Според него актуалните цифрови решения разрешават на бизнеса да ръководи доста по-ефективно своите процеси, да понижава въглеродния отпечатък и да се грижи по-добре за опазването на околната среда, енергийната успеваемост и ръководството на ресурсите.

Какво стои зад триумфа на Димитър Цоцорков и " Асарел-Медет " и дали задачата за стабилно развиване е допустима за една минна компания?
Реклама
Цоцорков беше отличен в категорията за цифрова промяна поради приноса, който новаторските решения имат към задачите за стабилно развиване в промишлеността и поради отражението, което има този прогрес на технологиите.

За хората отвън сектора евентуално по-очаквано би било самопризнание за обществените вложения на " Асарел-Медет " в община Панагюрище или за работата на фондациите " Асарел " и " Лъчезар Цоцорков ", изключително поради поддръжката за образованието, културата, опазването на здравето и спорта. За минните експерти обаче оценката за цифрова промяна носи още по-голям заряд, тъй като е обвързвано с внедряването на нови и доста скъпи технологии. Дали мината може и без тях? Може, само че не и в случай че желае да развива минно произвеждане от ново потомство. Старите мини фактически са работели и без модерните автоматизирани системи за надзор на процесите, само че стандартите са били радикално разнообразни, изцяло несъпоставими с актуалните, а днешните резултати са изглеждали непостижими.
Трансформирай това - Топ 5 от опита на " Асарел " Устойчивото развиване като пътна карта, а не еднократно деяние
Компанията има 7 фирмени стратегии, по които през XXI век е вложила над 1,4 милиарда лева за рационализация, развиване на минерално-суровинната база, енергийна успеваемост, запазване на околната среда, сигурност на труда, развиване на човешкия капитал и корпоративно развиване. На процедура това са стотици осъществени планове от друг диаметър, само че в една посока - визията за дълготрайно стабилно развиване. Знакови образци са двете циклично-поточни технологии за превоз на руда и на откривка в мината. Изградените ленти икономисват големи транспортни дистанции и понижават излъчванията от профилирания превоз с 40%.

Колкото повече добиване, толкоз по-устойчиво
Реклама
В " Асарел " се добиват небогати медни руди, които са със приблизително наличие 0,27% мед. В богатите южноамерикански залежи това е боклук, до момента в който тук е суровина, която се оползотворява оптимално пълноценно. Това става, като руди със приблизително наличие на мед 0,33% се смесват със свръхбедни руди с минимално промишлено наличие 0,08%. Този метод обезпечава оптимално дълготраен небосвод на социално-икономическите изгоди от мината дружно с оползотворяване на най-бедните сектори на находището, които другояче биха били изгубени като боклук. Новите автоматизирани технологии за ръководство на процесите в обогатителната фабрика пък разрешават добиване от над 92% мед, което в миналото се е смятало за мираж. А създаваният меден флотационен концентрат в Панагюрище се преработва в близкото металургично дружество в Пирдоп, което прави веригата на добавената стойност районна.
Медта - основа за зелената стопанска система
Инсталацията за екстракция и електролиза на " Асарел-Медет " е построена по финландска технология. Тя е образец за пълноценно оползотворяване на ресурсите от компания, която стои в " началото на кръга " на така наречен кръгова стопанска система. Тук се създава чиста катодна мед от на практика отпадни артикули - дренажни води и продуктивни разтвори от насипище на неподлежащи на преправка окисни руди. Очаква се, че търсенето на медта ще пораства на фона на световното закъснение в новите геоложки изследвания. Един аспект, който все по-често ще се преглежда в подтекста на ресурсната самостоятелност на страната и на европейската общественост в изискванията на зелен преход.
Дигитализирай всичко, което е допустимо
Дигиталната промяна е един от целите за стабилно развиване на " Асарел-Медет ", като панагюрската минна компания разполага със супермодерни автоматизирани системи от международните софтуерни колоси. През предходната година тя стана част от интернационалния научноизследователски план X-Mine, по който се тестваха технологии, считани за бъдещето на минното дело, тъй като понижават отпадъка и екологичния отпечатък още в стадия на геоложкото сондиране и подбиране на рудите.

В " Асарел " може да се види неповторим за Балканите план, който интегрира в обща осведомителна система пробивните минни действия дружно с 3D геоложки, систематичен и хидрогеоложки модел на находището, с цел да се обезпечи оптимално точно обмисляне на добива и оползотворяване на ресурсите. Автоматизирана система следи устойчивостта на рудничните откоси, което е качествено нов стандарт за сигурност. Дигитална технология управлява и работата на трите пречиствателни станции на сдружението.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Енергетика 2 Данъци и обезпечаване 3 Свят 1 Коментари и разбори 2 Енергетика 3 Свят 1 Енергетика 2 Строителство и парцели 3 Свят Реклама Колкото и скъпи да са новите технологии, най-важни са хората
" Внедряваме най-новите интегрирани решения, влагаме в нововъведения и употребяваме най-хубавото от напредъка на технологиите, само че най-важни остават хората, тъй като те носят заряда за смяна и развиване ", сподели ръководителят на надзорния съвет на " Асарел-Медет ". " Автоматизираните системи вършат софтуерна гражданска война в нашия бранш, доста облекчават работата на сътрудниците, усъвършенстват сигурността на труда и опазването на природата, само че не ги възприемаме като нещо, което може да размени индивида ", уточни още във връзка получената премия за цифрова промяна Димитър Цоцорков.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Пазари
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР