Димитър Ценов в порив благороден, на този бряг издигнал светъл

...
Димитър Ценов в порив благороден, на този бряг издигнал светъл
Коментари Харесай

Стопанската академия в Свищов чества 81 години и патронен празник

„ Димитър Ценов в ентусиазъм доблестен, на този бряг издигнал ярък храм – на безконечната просвета дом заслужен, на знанието монумент огромен! Слава, дарителю! Слава, професори! Вива, студенти от безконечния дунавски град! ”. С тези думи стартира тържествената гала пред паметника на Дарителя в Стопанската академия „ Димитър А. Ценов ” в Свищов, отдадена на патронния празник на свищовското висше учебно заведение, който се отбелязва на 8-ми ноември. На тази дата преди 81 години Цар Борис III, в наличието на представители на държавното управление и доста жители, прочита Наредба-закон, която гласи: „ Учредява се в гр. Свищов Висше комерсиално учебно заведение под името „ Димитър Апостолов Ценов ” за да дава теоретически и приложни познания по обособените клонове на стопанските науки ”. И преди 81 години, и през днешния ден датата 8-ми ноември е празник за Свищов.

Честването на патронния празник стартира с осъществяване на духов оркестър и посрещане пред паметника на Ценов на ректора, архиерейския наместник, зам.-ректорите, ръководителя на Общото заседание, деканите и ръководителя на Студентски съвет, предвождани от знаменосците на Стопанска академия. Сред гостите на тържествената гала бяха кметът на община Свищов – Генчо Генчев, ръководителят на Общинския съвет доктор Кристиян Кирилов и представители на общинското управление. 8-ми ноември е денят, в който освен академичната общественост, само че и целия град показват своята признателност, благодарност и респект към Димитър Ценов, който преди 105 години прави великодушното си подаяние за основаване на свищовското висше учебно заведение. „ То е скромната милостиня на Благодетеля пред отечествения олтар, което във времето се трансформира в делото на живота му, в монумент на духовната благотворителност. И през днешния ден продължава да ни оказва помощ в нашата духовна комплицираност! Бори се с бронираните ни от безразличие души и вдъхва вяра, че макар материалността на света, в който живеем, роденото от безкористния ентусиазъм на душата живее постоянно. И ни демонстрира пътя! ” – сподели в тържественото слово за патронния празник на Академията доцент доктор Ирена Емилова, учител от катедра „ Мениджмънт ”. Тя прикани всички да бъдат почтени за стореното от Дарителя, като съобщи: „ Очевидно е, че сме на изпит пред историята. И тя ще чака нашето почтено показване. Затова е значимо това, което вършим през днешния ден ”.

Пред паметника на Дарителя бяха поднесени венци и цветя от името на ректора и академичното управление, студентската общественост, община Свищов. Присъстващите публични лица, посетители, преподаватели, студенти, чиновници и жители участваха в литийно шествие и поклонение пред гроба на Дарителя. Шествието мина през централния площад, градската градина, около Първо българско читалище до манастира „ Св. Св. Петър и Павел ”, където през 1932 година е заровен Димитър Ценов. След отслужената панихида и заупокойна молитва, присъстващите уважиха паметта на Димитър Ценов с едноминутно безмълвие и сервираха цветя на гроба на Дарителя.
 img_5523-1  img_5535-1  img_5695-1
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР